30. 4. 2022, 07:00

Janševa vlada pred odhodom imenovala nove kandidate za veleposlanike

Profimedia

"To ni dobro za status, za ugled, za profesionalnost slovenske diplomacije," meni dolgoletni slovenski diplomat. Kaj ga je tako zmotilo?

Z nastopom nove vlade bodo štriletni mandat končali tudi številni veleposlaniki. Med tistimi, ki kandidirajo za bodoče veleposlanike Republike Slovenije v tujini in jih je že potrdil Državni zbor, pa so tudi imena, ki so zaradi povezanosti z vlado Janeza Janše med najverjetnejšimi člani bodoče vlade zbudili pozornost. Nekaterim trenutna opozicija očita tudi neizkušenost in nestrokovnost, poroča portal 24ur.com.

Profimedia

Janševa vlada pred odhodom imenovala nove kandidate

Čeprav se Janševa vlada poslavlja, je pred kratkim odpoklicala osem veleposlanikov in izbrala nove diplomatske kandidate. Izbrala jih je tudi za tiste, ki jim bo mandat še letos potekel in za dve predstavništvi, kamor bosta veleposlanika imenovana prvič. Imena kandidatov pa bi naj bi bila glede na očitke nasprotnikov preveč povezana s trenutno oblastjo

Bobo

Po besedah dolgoletnega diplomata Romana Kirna to "bode v oči, to ni dobro za status, za ugled, za profesionalnost slovenske diplomacije." Pravi, da si je težko predstavljati, da bi zunanjo politiko nove vlade izvajali predstavniki stare.

Nasprotno meni nekdanji zunanji minister Dimitrij Rupel, ki je prepričan, da večina Janševih imen ni političnih, temveč gre po njegovem za karierne diplomate.

Bobo

Predsednik republike jih lahko zavrne

Osmim kandidatom, ki so prestali zaslišanje pred poslanci in že prejeli soglasje države sprejemnice, manjka le še pečat predsednika republike Boruta Pahorja. Ta sicer lahko imenovanja tudi zavrne, a so iz njegovega kabineta že sporočili, da se v imenovanja diplomatov ne bo vtikal in bo podpisal vse ukaze o imenovanju predlaganih kandidatov, so zapisali pri 24ur.com.

Bobo

Po Kirnovih besedah je sicer kadar koli možen odpoklic ali premestitev veleposlanikov, "tudi po enem mesecu bivanja v državi." Rupel pa novo oblast opozarja, da mora kandidate izbrati skrbno in previdno.

Oba sta sicer prepričana, da je strokovne kadre smiselno zadržati.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ