A. B. | 13. 1. 2023, 10:02

Prihaja obilna pošiljka snega: koliko bi ga lahko zapadlo?

Žiga Živulović jr./BOBO

Čeprav je letošnja zima izjemno topla, bi nas lahko kljub temu presenetile snežinke, ki bi prekrile večji del nižin. 

Zime v letošnjem letu še nismo dodobra izkusili, saj smo priča visokim temperaturam, ki so mnogo preglavic povzročile tudi na smučiščih. Nekatera izmed najbolj priljubljenih slovenskih smučišč so morali zaradi pomanjkanja snega in visokih temperatur, ki so onemogočale ustvarjanje umetnega snega, celo zapreti svoja vrata. A trenutna vremenska napoved meteorologov z Agencije Republike Slovenije za okolje (Arso) bi lahko razveselila s snežinkami in 'obnovila' tudi snežne strmine naših smučišč. 

V začetku prihodnjega tedna tudi do 20 centimetrov snega

Čeprav snežne odeje ta teden še ni pričakovati, na Arsu pojasnjujejo, da bi lahko sneženje, ki bi se sprva že ob koncu tedna začelo v višjih legah, spustilo do nižin. Dežurna meteorologinja Veronika Hladnik Zakotnik je pojasnila, da je za točne napovedi še prekmalu, saj lahko o snegu odloča odstopanje za pol stopinje Celzija, a da se bo s krepitvijo padavin v začetku naslednjega tedna in pritokom hladnejšega zraka spustila tudi meja sneženja. 

Količina snega je zato odvisna prav od padavin, hlajenja ozračja in temperature tal, a bi lahko zapadlo tudi od 5 do 20 centimetrov snega. Zaradi ohlajenega ozračja bi se lahko zato sneg oprijel tal. 

Profimedia

Pred dnevi je sneg razveselil na smučiščih

Kljub topli zimi in mnogii težavam z ohranjanjem varnih prog zaradi pomanjkanja snega je v noči na 9. januar slovenska smučišča presenetila in razveselila nova pošiljka snega. Po podatkih Arsa je največ snega zapadlo na Kaninu, in sicer kar 52 centimetrov. Skupna višina snežne odeje je bila 157 centimetrov. Največ snega, 160 centimetrov, je na Kredarici, kjer je zapadlo 11 centimetrov snega, a je 7 centimetrov več zapadlo na Vršiču. 

Arso vreme/posnetek zaslona

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec