R. K. | 7. 3. 2023, 15:25

Bo v eni od slovenskih regij vsa javna razsvetljava delovala na sončno energijo? Preverite pluse in minuse

Profimedia/Žiga Živulovič jr./Bobo/fotomontaža

Čeprav solarna razsvetljava zveni kot trajnostna rešitev, slovenski znanstvenik opozarja, da rešitev ne bi bila ekonomična.

Pomurski župani so pred kratkim na seji Sveta Pomurske razvojne podprli pobudo radenskega župana Romana Leljaka, da bi solarne svetilke, s kakršnimi ceste in ulice v Radencih osvetljujejo že nekaj let, postavili v vseh 27 pomurskih občinah. S tem bi po mnenju župana prihranili, hkrati pa bi bila javna razsvetljava tudi trajnostno naravnana.

V občini Radenci so v zadnjih dveh letih namestili več kot 300 solarnih luči na mestih, kjer doslej niso imeli ulične razsvetljave, župan Leljak pa želi projekt še nadaljevati in s solarnimi lučmi pokriti celotno občino, s čimer bi po njegovih besedah prihranili pri stroških električne energije, ki samo v naselju Radenci stanejo med 70 in 80 tisoč evrov na leto, poroča Vestnik

Žiga Živulović jr./Bobo

Luči priskrbelo kitajsko podjetje

Leljak je ob tem dal tudi pobudo, da bi solarne luči namestili v vseh 27 pomurskih občinah, kar so tamkajšnji župani po nekaj predhodnih vprašanjih soglasno sprejeli.

Za posamezno solarno svetilko, ki je pritrjena na šestmetrski kovinski steber, sestavljata pa jo solarni panel z močjo 150 vatov in solarna baterija oziroma akumulator z življenjsko dobo približno osem let, so v Radencih sicer odšteli manj kot 600 evrov. Svetilke so kupili z izvedbo javnega razpisa, na katerega se je prijavilo kitajsko podjetje. 

Leljak je ob tem ocenil, da za takšne solarne luči trenutno ne bi bilo treba odšteti več kot 900 evrov na enoto in pojasnil, da imajo svetilke z močjo 30 vatov življenjsko dobo 50 tisoč ur, brez sonca pa lahko delujejo do štiri dni. 

Facebook/Enotni za občino Radenci

Zaradi težav so luči dodatno servisirali

Odbor za zeleno regijo pri Svetu regije bo tako po soglasni potrditvi sklepa pripravil predlog projekta za pridobitev sredstev, s katerimi bi financirali nakup in postavitev 4.000 luči za potrebe 27 občin. Nosilec projekta bo radenska občina, predvidevajo pa tudi, da bo za luči v celotni regiji skrbel en vzdrževalec. Okoli štiri milijone evrov, ki bi jih za izvedbo projekta potrebovali, bodo skušali pridobiti iz kohezije, so zapisali pri Vestniku.

Čeprav imajo takšne luči veliko pozitivnih lastnosti, ob postavitvi v Radencih pa jih je hvalil tudi tedanji poslanec Zmago Jelinčič, pa so občani Radencev pri njihovem delovanju opazili tudi težave. Eden od občanov je tako decembra 2020 na družbenih omrežjih javno opozoril, da sta ob eni izmed cest v naselju od 18 postavljenih luči delovali le dve. Postavljene svetilke so nato servisirali, s tem pa so odpravili tudi težavo, ki se je pojavila pri večini svetilk.

Efektivnost solarnih luči ni nujno najboljša

Da okoli takšnih luči ni nujno vse tako bleščeče, je za omenjeni medij opozoril tudi Sebastjan Pleško z Instituta Jožef Štefan, ki je sicer potrdil, da je predstavljena cena prava in potrdil, da akumulator glede na svoje dimenzije zdrži 3.000 ciklov, kar nanese ravno osem let. A je ob tem izrazil dvom, da akumulator dopušča "praznjenje do konca z enako kapaciteto". Hkrati je podaril, da je izkoristek sončne celice 21-odstoten, zaradi česar je realna moč luči manjša od 150 vatov.

Opozoril je tudi, da bi delovanje luči štiri dni brez sonca pomenilo, da ta vsako noč deluje le devet ur. Kljub temu, da so noči pozimi bistveno daljše. "Poleg tega je težava še, če se na solarnem panelu nabereta sneg ali led oziroma po določenem času tudi umazanija, ki zmanjša efektivnost," je izpostavil. Dodal pa je, da se mu ob trenutni ceni električne energije zdi vprašljiva tudi ekonomičnost postavitve solarnih svetilk, poroča Vestnik.

Bobo

Smiselne, če bi bila elektrika dražja

Ob tem je pojasnil, da ena ulična svetilka, če deluje povprečno 12 ur na dan 365 dni na leto, porabi 131 kilovatnih ur električne energije. "Če je cena 0,15 evra za kilovatno uro je to potem 20 evrov na leto, kar bi pomenilo, da po 15 letih prinese notri ceno akumulatorja, ki po preračunu zdrži 8 let," je pojasnil za Vestnik. Dodal je, da bi morala biti cena električne energije 0,40 evra za kilovatno uro, da bi bile solarne svetilke smiselne.

Ob koncu je poudaril, da je postavitev takšnih luči ekonomična le v odročnejših krajih, kjer bi bilo treba za povezovanje svetilk napeljati električne kable. Tam, kjer je napeljava že postavljena ali se jo da ugodno postaviti, pa to po besedah Pleška ni ekonomično.