R. K. | 15. 11. 2022, 17:03

Roman Leljak močno razburil krajane: njegovo potezo bo preiskovala policija

Žiga Živulović jr./Bobo

Nenavadno ravnanje župana Radencev, ki je poklical na številko 112 in sprožil večji preplah, bo dobilo epilog.

O nenavadni potezi župana Radencev Romana Leljaka, ki se je pred nekaj dnevi v objavi na Facebooku pohvalil, da je poklical na številko 112 in sprožil gasilsko vajo, o tem pa ni obvestil nikogar, razen komandirja policije, smo že poročali. Dogodek pa bo zdaj očitno preiskovala policija, ki bo o svojih ugotovitvah obvestila državno tožilstvo.

Da bodo preverili morebiten sum storitve uradno pregonljivega kaznivega dejanja v primeru torkovega klica Romana Leljaka na številko 112 regijskega centra za obveščanje, so za Vestnik potrdili s Policijske uprave Murska Sobota. Pri omenjenem mediju pa so zadevo preverili tudi pri drugih vpletenih organizacijah. 

Vajo so v občini Radenci izvedli že oktobra

Različni predstavniki gasilskih zvez v Pomurju so primer označili na unikum. Gasilske vaje, s katerimi preverjajo delovanje in usposobljenost gasilcev, namreč običajno potekajo oktobra, ki velja za mesec požarne varnosti. Tudi okvirni datum in potek vaj je običajno napovedan vnaprej, so povedali za Vestnik

Ravno tako še pred vajo načrte in operativno-taktične postopke za potrebe vaje pošljejo regijskemu centru za obveščanje, česar radenski župan ni storil. Vodstvo gasilske zveze običajno po končani vaji na mestu samem opravi tudi analizo.

Da o vaji niso bili obveščeni, je za navedeni medij potrdil tudi poveljnik Gasilske zveze (GZ) Radenci Boris Ivanič, ki je bil ob prejemu poziva tudi sam prepričan, da gre za požar. Kot je dejal, Leljak s predstavniki zveze ni komuniciral niti po končani vaji. Povedal je tudi, da so občinsko vajo v njihovi zvezi po vseh predpisih opravili že oktobra. 

Kdo bo poravnal nadomestilo plače?

Težava, ki so jo v zvezi še izpostavili, je tudi to, da so morali nekateri gasilci, ki so pri intervenciji sodelovali, zapustiti svoja delovna mesta. Po zakonu o gasilstvu namreč prostovoljni gasilci v primerih intervencij in usposabljanj na podlagi poziva pristojnega organa občine ali države prejmejo nadomestilo plače, ki ga izplača v breme občine oziroma države izplača delodajalec, so še zapisali pri Vestniku.

Na Facebooku je zaokrožil tudi posnetek zaslona objave enega od sodelujočih gasilcev, ki ga je po lastnih besedah med hitenjem na kraj, kjer naj bi bil požar, zaradi prekoračitve hitrosti kaznovala policija.