R. K. | 23. 3. 2023, 11:03 | Vir: STA

Bo vodilnim po tragediji v Melaminu s poostrenimi varnostnimi ukrepi uspelo oprati svoje ime?

Bojan Štefanič/Bobo/varnostna kamera/fotomontaža

V kočevskem podjetju, kjer je lani prišlo do močne eksplozije in požara, ki sta povzročila smrt sedmih ljudi, pojasnjujejo, kakšne novosti so sprejeli po tragični nesreči.

V Melaminu nadaljujejo rekonstrukcijo podjetja, pri čemer posebno pozornost namenjajo nadgrajevanju varnostnih sistemov najsodobnejšimi tehnologijami in uvajajo dodatne organizacijske ukrepe pri sprejemu surovin. Prizadevajo si tudi za vnovično vzpostavitev večine proizvodnih kapacitet, ki naj bi jih postopno zagnali do konca 2023. Ob tem podjetje išče možnosti za proizvodnjo novih proizvodov, ki ne vključujejo rabe nevarnih snovi.

Protipožarni sistemi po najnovejših standardih

V Melaminu rekonstrukcija poškodovanih delov tovarne še naprej poteka po predvideni časovnici. Ta obsega tako rekonstrukcije jeklenih konstrukcij, strojno-tehnoloških ter električnih inštalacij kot tudi gradbeno-vzdrževalna dela pri popravilu poškodovanih fasad objektov, zamenjavi poškodovanega stavbnega pohištva ter nadgradnji podzemnega telekomunikacijskega optičnega omrežja, so sporočili iz podjetja.

Bobo

Na obstoječi lokaciji so v letu 2023 predvidene dograditve in izboljšave protipožarnih sistemov, ki so sicer že pred izrednim dogodkom dosegali varnostne standarde. Zdaj bodo v Melaminu implementirali najboljšo razpoložljivo tehnologijo. Izboljšave bodo obsegale izgradnjo dodatnega bazena za požarno vodo, dodatnega bazena za gasilno vodo, sprinkler ventilske postaje ter izboljšave na intervencijskih poteh.

Dodatni organizacijski ukrepi pri sprejemu surovin

Premik glavnega vhoda za tovorna vozila s sprejemnico bo prinesel nov način sprejema surovin. Ukrep je postopkovno že v veljavi, saj se je podjetje za premik glavnega vhoda za tovorna vozila v proizvodni del tovarne odločilo že leta 2020. Takrat je bil zaradi izgradnje novih javnih kolesarskih poti na Roški in Tomšičevi ter rekonstrukcije državne Roške ceste zgrajen nov cestni tovorni priključek za Melamin.

Bojan Štefanič/Bobo

Podjetje je z izvajanjem investicije začelo v letu 2021, predviden rok za dokončanje pa je septembra 2023. Trenutno se pri tej investiciji zaključujejo gradbena dela ter izkop za podzemno meteorno kanalizacijo za padavinsko vodo.

Nova sprejemnica bo pomenila še varnejši način sprejema surovin ter preverjanja kamionov z referenčnimi številkami. Dodatne organizacijske ukrepe za zagotavljanje najvišje varnosti si je podjetje zastavilo samo.

Nadaljevanje vzpostavljanja proizvodnje

V Melaminu proizvodnja poteka v treh različnih programskih enotah, poleg kemične, tudi v obutveni in lesni industriji. Trenutno obratuje 50 % proizvodnje v enoti kemične industrije in 100 % proizvodnje v enotah lesne in obutvene industrije, zato moči usmerjajo v varen in postopen vnovičen zagon preostalih proizvodnih zmogljivosti. Do konca marca je predvideno povečanje obsega proizvodnje v enoti kemična industrija na 60 % zmogljivosti. Proizvodnje, ki za svoje delovanje uporablja epiklorhidrin, na obstoječi lokaciji ne bodo več zagnali.

Bojan Štefanič/Bobo

Zaradi zmanjšanja proizvodnje, ki je posledica omenjene odločitve, podjetje išče možnosti razvoja in proizvodnje novih proizvodov, ki ne vključujejo rabe nevarnih snovi. Slednji zahtevajo novo tehnologijo, ki pa je še v razvoju. Melamin pri izvajanju rekonstrukcije sledi novim znanjem, novostim na tehničnem področju in BAT tehnologijam (Best Available Technology) na posameznih področjih z namenom doseči večjo varnost, učinkovitost oziroma optimizacijo procesov ter večjo energetsko učinkovitost.  

Melamin javnost še naprej redno in transparentno obvešča o poteku sanacije in rekonstrukcije podjetja, pri tem vsa poročila o sanaciji objavlja na svoji spletni strani in Facebook profilu, so poudarili.

Kdo je kriv za nesrečo?

Ljubljanski kriminalisti so konec februarja kriminalistično preiskavo eksplozije in požara v Melaminu zaključili. Ovadili so štiri fizične in eno pravno osebo zaradi storitve kaznivih dejanj ogrožanja varnosti pri delu in povzročitve splošne nevarnosti, so takrat sporočili s Policijske uprave (PU) Ljubljana.

Varnostna kamera/fotomontaža

Ugotovili so, da je bila na območje tovarne Melamin s tovornim vozilom pripeljana kemijska snov - epiklorhidrin, ki je bila prečrpana v napačen rezervoar. Zaradi nekompatibilnosti kemijskih snovi je med prečrpavanjem prišlo do močne eksplozije. Po eksploziji je prišlo še do požara, zaradi posledic dogodka pa je skupno umrlo sedem oseb, 32 oseb, ki so se takrat nahajale v neposredni okolici objekta, lažje poškodovanih.

V naznanilu kaznivega dejanja, ki ga je na novomeško tožilstvo v zvezi z Melaminom septembra lani vložil Inšpektorat RS za delo, so obremenili eno pravno in štiri fizične osebe - direktorja Srečka Štefaniča, direktorja poslovne enote kemična industrija v Melaminu Damjana Murna ter še dva druga zaposlena v podjetju.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel