5. 12. 2022, 21:13 | Vir: STA

Bodo zaradi napovedane stavke v slovenskem podjetju ostali brez božičnice?

Profimedia

V njihovem sindikatu pravijo, da se uprava ni držala že dogovorjenih zahtev.

Uprava novogoriškega Hita dvomi v primernost napovedi stavke sindikata igralniških delavcev za 9. december, o kateri so bili uradno obveščeni. Pogovori s socialnimi partnerji tečejo, kot sta se strani zavezali s stavkovnim dogovorom, zatrjujejo v družbi. 

"Ob tokratni napovedi stavke smo ponovno izpostavili zahteve, ki se jih uprava ni držala ali jih spoštovala. Tokrat se ne bomo več pogajali mesečno, ampak se bomo vse dogovorili pred ali med stavko," so medtem v izjavi za javnost zapisali v sindikatu.

Zunanjost igralnice v Novi Gorici.

Zunanjost igralnice v Novi Gorici.

Srdjan Zivulovic/Bobo

Vodstvo prepričano, da imajo oboji skupni cilj

Stavkovne zahteve sindikata SIDS po trenutnih Hitovih ocenah pomenijo dvig stroškov dela na letni ravni za 12 milijonov evrov. "Napoved stavke postavlja pod vprašaj izplačilo letošnje božičnice. Obseg finančnih posledic stavke pa bo terjal ustrezne poslovne prilagoditve," so zapisali.

Vodstvo je prepričano, da je skupni cilj obeh strani dolgoročna stabilnost poslovanja in prihodnost zaposlenih v podjetju. To bi moralo prevladati nad individualnimi interesi sindikata, so dodali.

Stavka naj bi se začela 9. decembra in nato trajala vse konce tedna tudi v letu 2023.

Srdjan Zivulovic/Bobo

Igralniški delavci so v Hitu letos že stavkali

Stavka se je začela 29. septembra in trajala še prvi vikend v oktobru. SIDS je takrat napovedal, da naj bi trajala vse vikende do konca leta, vendar so sredi oktobra z vodstvom igralniške družbe dosegli dogovor o najpomembnejših stavkovnih zahtevah. Zato so stavko prekinili in nadaljevali pogajanja o kolektivni pogodbi.

Srdjan Zivulovic/Bobo

Strategijo družbe, ki je vključevala tudi sanacijski program za zagotovitev poslovne stabilnosti družbe Hit, so nadzorniki sicer potrdili leta 2019, kot so zapisali v Hitu, pa je poslovno in finančno prestrukturiranje prineslo želene rezultate. Od leta 2019 se je število zaposlenih zmanjšalo za 200, povprečna plača zaposlenega v družbi Hit pa se je v tem času povečala za 22 odstotkov. V obdobju od januarja do oktobra je znašala 2479 evrov bruto, so sklenili.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol