A. B. | 2. 12. 2022, 10:01

Slovenska podjetja razkrila višine letošnjih božičnic: kdo bo najbolj radodaren?

Profimedia

Trinajsta plača ali božičnica je dodatno izplačilo ob koncu leta, ki ga zaposleni prejmejo v znak uspešnosti svojega dela. Že veste, ali jo boste letos prejeli tudi vi?

Božičnica je pogovorni izraz za nagrado za poslovno uspešnost, čeprav poznamo še poimenovanja, kot je trinajsta plača. Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1) določa, da je plača delavca sestavljena iz osnovne plače, dela plače za delovno uspešnost ter dodatkov. Plačilo za poslovno uspešnost, torej božičnica, je kot del plače opredeljena le, če ste sklenili tak dogovor s podpisom kolektivne pogodbe ali pogodbe o zaposlitvi.

Višina božičnice je odvisna od določitve v kolektivni pogodbi ali od delodajalca samega. Katera podjetja bodo letos najbolj radodarna? 

Farmacevtska velikana 

Lek in Krka sta se "tako kot vsako leto" tudi letos zavezala izplačilu božičnic. Po podatkih, ki jih je N1 pridobil od podjetij, lahko razberemo, da ima Lek 4.797 zaposlenih in 147 milijonov evrov čistih prihodkov, Krka kar 245,2 milijona evrov in 6.204 zaposlene. Lek pojasnjuje, da bodo letos v skladu s kolektivno pogodbo božičnico v primerjavi z lanskim bruto izplačilom povišali za 100 evrov. Zaposleni bodo prejeli 1.400 evrov trinajste plače. 

STA

Medtem se v Krki za višino izplačila še niso odločili, vendar navajajo, da izplačila bodo izvedli: "Na osnovi ugotovljene uspešnosti družbe in meril, določenih v gospodarskem načrtu, se uspešnost glede na dosežke družbe izplačuje vsem sodelavcem dvakrat na leto. /.../  Za obdobje januar–junij 2022 smo dobili izplačano uspešnost družbe v višini 83,8 odstotka posameznikove plače. Morebitno izplačilo uspešnosti za drugo polletje se bo prav tako izračunavalo na osnovi doseženih kumulativnih letnih rezultatov poslovanja in bo, če bodo cilji doseženi, predvidoma izplačano v začetku naslednjega leta. Do izplačila uspešnosti so upravičeni vsi sodelavci, ki so bili v rednem delovnem razmerju oziroma so bili zaposleni prek zunanjih agencij," so pojasnili za N1. 

NLB božičnice ne izplačuje, Nova KBM si prizadeva nagraditi poslovno uspešnost 

"Božičnice oziroma t. i. 13. plače ne izplačujemo; odvisno od doseženih rezultatov pa lahko banka skladno s kolektivno pogodbo zaposlenim izplača nagrado za poslovno uspešnost," so pojasnili na banki NLB, kjer imajo 2.510 zaposlenih in 208,4 milijona evrov čistega dobička. A kljub temu poudarjajo, da v skladu s kolektivno pogodbo zaposlenim izplačujejo nagrade za poslovno uspešnost: "Čeprav poslovnega leta še ni konec, ocenjujemo, da bodo rezultati matične banke izplačilo tudi letos omogočili, pri čemer bo skupna vrednost izplačila za 10 odstotkov višja kot lani." 

STA

Nova KBM bo vsem zaposlenim izplačala nagrado za poslovno uspešnost, in sicer v višini 1.540 evrov bruto. Pojasnili so, da je ta nagrada sorazmerna s časom zaposlitve na banki v letu 2022, če posameznik pri njih ni bil zaposlen celo leto. Nova KBM ima 1.631 zaposlenih in 108,9 milijona evrov čistega letnega dobička. 

Zavarovalniški velikani v Sloveniji z različnimi pristopi k izplačilom trinajste plače 

Na zavarovalnici Triglav, kjer imajo 73,4 milijona evrov čistega dobička, pojasnjujejo, da izplačila denarne nagrade ob koncu letošnjega leta še niso obravnavali, zato 2.246 zaposlenih še ne ve, ali bodo tega prejeli in v primeru, da bodo, kakšna bo višina izplačila, zaposleni na zavarovalnici Sava vedo, da tega zagotovo bodo prejeli. Slednja zaposluje 1.297 posameznikov in je v letu 2022 zabeležila 58,1 milijona evrov čistega prihodka. "Glede izplačila poslovne uspešnosti za leto 2022 lahko pojasnimo, da njene višine še nismo definirali, saj tudi še nimamo končnih ocen izkaza poslovanja. Bomo pa poslovno uspešnost za leto 2022 zaposlenim v Zavarovalnici Sava izplačali," so potrdili za N1. 

Zavarovalnica Triglav, d.d., Predstavništvo Radovljica

Višino izplačila poslovne uspešnosti pa razkrivajo na zavarovalnici Generali, kjer imajo 1.306 zaposlenih in so zabeležili 24,5 milijona evrov čistega dobička. "Izplačilo in višina božičnice sta v zavarovalnici Generali opredeljeni v kolektivni pogodbi družbe Generali zavarovalnica, d. d. Božičnica znaša 40 odstotkov povprečne plače v družbi, ugotovljeni na osnovi obračuna plač za mesec november tekočega leta, in se izplača najkasneje do 24. decembra," so zapisali v odzivu. 

V UKC Ljubljana in Splošni bolnišnici Celje izplačil ne bo

Univerzitetni klinični center Ljubljana (UKC LJ) je s kratko pojasnitvijo, da "tovrstnih izplačil v UKC Ljubljana ne bo", zagotovil, da bo 8.435 zaposlenih ostalo brez nagrade za poslovno uspešnost. Njihovi celotni prihodki so v letu 2022 znašali 704,2 milijona evrov, zabeležili pa so 9,2 milijona evrov čiste izgube. Več pojasnil niso podali. 

Bobo

Tako odločitev so sprejeli tudi v Splošni bolnišnici Celje, kjer so 2.059 zaposlenim niso odločili izplačevati nagrad v obliki božičnice ali trinajste plače. "Skozi celo leto pa smo, v skladu z zakonom o sistemu plač v javnem sektorju in s kolektivno pogodbo za javni sektor, zaposlenim izplačevali redno delovno uspešnost," so utemeljili. V bolnišnico so sicer zabeležili 144,2 milijona evrov celotnih prihodkov in 4 milijone evrov čiste izgube. 

Na Telekomu Slovenije in Gen-I izplačila bodo, a višina izplačil še ni določena 

Gen-I se opredeljuje kot podjetje za napredne rešitve pri trgovanju in prodaji električne energije in zemeljskega plina na evropskem energetskem trgu. 426 zaposlenim s čistim dobičkom 73,5 milijona evrov, nagrade za poslovno uspešnost bodo izplačali, a se o višini še niso odločili. "Odločitev bo temeljila na poslovnih rezultatih Skupine GEN-I v iztekajočem se letu," so jedrnato pojasnili. 

STA

Medtem višina izplačila še prav tako ni znana na Telekomu Slovenije. "V Telekomu Slovenije bomo skladno s kolektivno pogodbo v decembru zaposlenim izplačali božičnico, njena natančna višina še ni znana. Morebitno izplačilo dela plače za poslovno uspešnost (13. plača) pa je odvisno od doseženih poslovnih rezultatov v posameznem letu," so zapisali. Zaposlujejo 2.076 posameznikov in so zabeležili 43,4 milijona evrov čistega dobička. 

Akrapovič in Petrol z razmeroma nizkimi božičnicami? 

"V Petrolu bo božičnica izplačana v dveh delih. Zagotovo bodo zaposleni deležni izplačila v višini 800 evrov bruto. Ali bo izplačan tudi drugi del v znesku do 600 evrov bruto, pa bo odvisno od tega, ali bo Vlada RS družbi povrnila škodo, ki je nastala zaradi vladne regulacije cen naftnih derivatov v obdobju od 15. marca do 30. aprila in od 11. maja do 20. junija 2022," so okoliščine razjasnili na Petrolu, kjer zaposlujejo 2.122 posameznikov, zabeležili pa so 66,5 milijona evrov čistega letnega dobička. 

Profimedia

Akrapovič zaposluje 1.440 posameznikov, zabeležili so 20,1 milijona evrov čistega dobička. Pojasnili so, da bodo zaposleni prejeli 1.000 evrov bruto božičnice, v začetku prihodnjega leta pa sledita še nagradi za poslovno in delovno uspešnost. "Višini obeh nagrad še nista znani, saj poslovno leto 2022 še ni zaključeno, prav tako ocenjevanje letne delovne uspešnosti zaposlenih poteka do konca letošnjega leta," so sklenili. 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord