12. 5. 2022, 06:34 | Vir: STA

Bodoča ministrica za vzgojo in šolstvo pred najtežjim izzivom v Sloveniji doslej?

Bobo

Novo ministrstvo se bo moralo po mnenju glavnega tajnika Sviza prednostno lotiti reševanja stavkovnih zahtev.

Bodoča ministrica za vzgojo in šolstvo Amalija Žakelj zaradi še vedno trajajoče odprte splošne stavke "vstopa takorekoč v izredne razmere", je po objavi imen kandidatov za bodoče ministre dejal glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj. 

"Ne vidim bolj urgentne situacije kot to, da se pravzaprav vlada na čelu z ministrico za izobraževanje takoj loti reševanja stavkovnih zahtev in sklenitve stavkovnega sporazuma," je v odzivu za STA dejal glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (Sviz) Štrukelj.

Twitter/Demokracija

Poleg tega je po njegovem mnenju ključnega pomena izdelava kompleksne in sistematične perspektive "slovenskega izobraževanja za prihodnjih 10 do 20 let".

Za začetek predlaga analizo obstoječega stanja, na podlagi katere bi pripravili rešitve, ki bi vodile v zakonske spremembe.

Glede bodočega ministra za visoko šolstvo, znanost in inovacije Igorja Papiča je Štrukelj za STA povedal, da so bili odnosi med njim kot rektorjem Univerze v Ljubljani in Svizom "korektni", zato pričakuje, "da se bo takoj lotil teh ključnih odprtih vprašanj v visokem šolstvu in znanosti".

Med prednostne naloge Štrukelj uvršča "vprašanje zaostajanja plač v raziskovalni dejavnosti, v raziskovalnih inštitutih in univerzah tako pedagoškega kot administrativnega osebja". Po njegovem zatrjevanju je bilo mnenje Papiča v vlogi rektorja namreč, da so te v primerjavi z nekaterimi drugimi poklici neustrezne.

Predsednik Visokošolskega sindikata Slovenije Gorazd Kovačič je v odzivu za STA ločitev sedanjega šolskega ministrstva na dva dela ocenil kot dobro za visoko šolstvo in znanost, saj da "ne bosta več finančna ujetnika interesov douniverzitetnega šolstva".

Prav tako kot dobro ocenjuje izbiro Papiča za ministrskega kandidata, saj "odlično pozna probleme visokega šolstva in znanosti". "V vlogi rektorja nekaterih stvari ni mogel premakniti, ker je imel zvezane roke zaradi sistemskih pomanjkljivosti in finančnih omejitev, kar je v domeni države," je zapisal. V sindikatu se ob tem nadejajo boljšega socialnega dialoga z ministrstvom.

V Rektorski konferenci Republike Slovenije in Koordinaciji samostojnih raziskovalnih inštitutov Slovenije pozdravljajo napoved o reorganizaciji trenutnega ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, so zapisali v sporočilu za javnost kabineta rektorja Univerze v Ljubljani.

"Menimo, da bo ministrstvo, ki se bo posebej posvečalo znanosti in visokemu šolstvu, omogočilo ustreznejši razvoj obeh področij in njun še izrazitejši prispevek k razvoju družbe. Pričakujemo pa, da bo novo ministrstvo pokrivalo tudi področje tehnološkega razvoja, za katerega je odločilno, da je povezan z znanostjo," so še zapisali.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord