8. 11. 2023, 18:52 | Vir: STA

Znano je, kaj je zaradi sporne izjave doletelo sodnega izvedenca Bojana Zalarja, ki vodi tudi ljubljansko psihiatrično kliniko

Klara Bokan/Bobo/fotomontaža

Zalar se je pod drobnogledom znašel zaradi nenavadnega odgovora na novinarsko vprašanje, ali verjamejo pacientom, ki prijavijo spolno nasilje.

Ministrstvo za pravosodje je zaključilo disciplinski postopek zoper sodnega izvedenca Bojana Zalarja, ki je sicer tudi generalni direktor Psihiatrične klinike Ljubljana. Zaradi izjave o prijavah spolnih zlorab so mu izrekli pisno opozorilo, so sporočili z ministrstva za pravosodje.

STA

Nenavadna izjava

Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan je junija uvedla disciplinski postopek zoper Zalarja, po tem ko je na novinarski konferenci ljubljanske psihiatrične klinike dejal: "Lahko me sprašujete kot sodnega izvedenca, sem že stokrat povedal. Pred 20 leti je bilo prijavljenih 10 spolnih zlorab, devet je bilo resničnih. Danes od 10 ne vem, ali je ena res. Ker je to del nečesa, del sistema."

Zalar je tam namreč odgovarjal na novinarsko vprašanje o tem, ali pacientom, ki prijavijo nasilje, verjamejo, ali so že zaradi njihove duševne motnje diskreditirani. Pozneje se je sicer za izjavo opravičil, ker je bil pri navajanju podatkov nenatančen. Dodal je, da je bil tudi narobe razumljen.

Okrnil ugled sodnega izvedenstva

Švarc Pipanova je takrat dejala, da je Zalar z izjavo zbudil dvom o svoji verodostojnosti kot sodni izvedenec in okrnil ugled oz. verodostojnost sodnega izvedenstva.

Profimedia

"Direktor je s takšno izjavo v javnosti vzbudil dvom o svoji verodostojnosti, ne le kot direktor klinike, temveč tudi kot sodni izvedenec. V državi, kjer je spolno nasilje daleč najpogosteje izvirajoče iz intimno-partnerskih, družinskih ali skrbniških odnosov, je to izjemno pereč problem, zato se s takimi izjavami vrnemo več korakov nazaj v prizadevanjih za premik v družbeni mentaliteti ter k boljšemu razumevanju in zaščiti žrtev spolnega nasilja," je tedaj dejala ministrica.

Zalarju pisno opozorilo

Ministrstvo za pravosodje je zdaj disciplinski postopek zaključilo, Zalarju pa so izrekli pisno opozorilo po tretjem odstavku 29. člena zakona o sodnih izvedencih, sodnih cenilcih in sodnih tolmačih. Pisno opozorilo je po zakonu predvideno za lažje disciplinske kršitve, če je kršitev storjena v takih olajševalnih okoliščinah, ki jih delajo posebno lahko.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol