A. B. | 10. 3. 2023, 20:00

Bojana Ivanović o verzih, ki snujejo najlepše dnevne opomnike: "Če mislite, da nečesa ne zmorete, imate prav"

Vesna Videnovič

V otroštvu se je borila z nasiljem v družini, se soočala z alkoholizmom in se posledično skrila v mehurček, kjer je ni mogel nihče raniti. S pisateljico smo se pogovorili o tem, katere misli jo navdihujejo in zakaj so prav te tiste, ki so ji pomagale preživeti najtežje trenutke življenja. 

Bojana Ivanović je avtorica knjig 15 kil nesreče, Klub srečnih in uspešnih, Ti sam rin naprej in Poskrbi najprej za svojo rit. Lani decembra je izdala tudi navdihujočo knjigo 365 navdihujočih citatov, misli in nasvetov, s katerimi si želi bralce opogumiti in jih navdihniti za to, da vztrajajo tudi, ko je težko. Čeprav si je vedno želela izdati roman, se je leta 2017 na decembrski večer v njej prebudila strast pisanja, ko je začutila, da si želi svojo težko življenjsko zgodbo deliti z drugimi. 

"Pesmice in zgodbice sem pisala že kot deklica, saj sem si tako krajšala osamljene dni, pisanje pa je bilo moj pobeg v nek lepši svet, kjer ni bilo strahu in skrbi," je povedala za naš portal in nam namignila, katere misli navdihujejo njo. 

Osebni arhiv Bojane Ivanović

Zgodb ne zavija v celofan

Težko otroštvo, zaznamovano z alkoholizmom in nasiljem v družini, jo je skorajda prevzgojilo. "Ves čas sem namreč živela v strahu, kdaj se bosta starša znova sprla, ali bo spet prišlo do nasilja, ves čas sem bila v skrbeh, kakšen bo naslednji dan, ali bo oče prišel domov pod vplivom alkohola ali ne, ali bo imel dovolj denarja ali ne," nam je opisala v nedavnem intervjuju. Zato se je ovila v tančico strahu in bila izjemno zaprto ter sramežljivo dekle. 

"Vedno pišem iskreno in tako kot čutim, ne olepšujem in ne zavijam zgodbic v celofan, da bo vse super krasno, ko malce podelajo na sebi, vendar kljub temu povem in dam upanje, da je lahko tudi lepo, čeprav je delo na sebi kdaj tudi težko," nam je povedala, zato ne mara suhoparnega dolgega pisanja, temveč preprosto, 'po domače', saj si želi, da bralci razumejo, kaj želi sporočiti in tudi, česa ne. "Mislim, da se čuti moja iskrenost, vse, kar sem doživela in preživela, vse povem, kot je, brez skrivanja, saj v tem ne vidim smisla." 

Vesna Videnovič

Misli, verzi in citati, zaradi katerih vztrepeta srce 

Enega najljubših citatov, ki jih je vključila tudi v novo knjigo, je slišala od profesorice zgodovine v 3. letniku srednje šole, ki ga je izrekla po besedah ameriškega industrialca Henryja Forda: 'Če mislite, da zmorete, imate prav. Če mislite, da ne zmorete, imate prav tako prav,' pravi, da je to resnica in ključ do uspeha. "Če si ne boš verjel sam, da nekaj zmoreš, je vse zaman. In obratno. Če si prepričan, da ti nekaj ne bo uspelo, je zelo majhna verjetnost, da ti bo res tudi uspelo." 

"Zdaj, ko sem starejša, mi je blizu tudi citat 'Življenje je 10 odstotkov tega, kar se ti zgodi in 90 odstotkov tega, kako se ti odzoveš na to', saj se zavedam, da na to, kar se nam v življenju zgodi, nimamo velikega vpliva, imamo pa še kako velik vpliv na to, kako se bomo odzvali in soočili s situacijami, in to zavedanje lahko korenito spremeni naše počutje in nadaljevanje našega življenja." 

Osebni arhiv Bojane Ivanović

Še eden ljubših ji je citat, ki se lahko kosa z njenim načelom, da živi, kot si želi, in sicer 'Živi tako, da bo tvoje življenje smiselno tebi, ne drugim,' ki ga je napisal perzijski pesnik Rumi, ob čemer se sprašuje, kaj je smisel življenja, če ga ne živiš tako, da te osrečuje? "Ta citat mi je nekako pomagal, da se opogumim in za seboj pustim pričakovanja drugih ter začnem delati stvari, ki osrečujejo mene," pravi. 

Za naš portal je nanizala še tri citate, ki so v njenem življenju zavzeli pomembno mesto: 

"Ti sam rin naprej, ker življenje prehitro mine, dokler še imaš čas, poskušaj, tvegaj in ustvarjaj čudovite spomine."(Bojana Ivanović) 

"Če o nečem sanjaš, lahko to narediš." (Walt Disney)

"Življenje pred teboj je pomembnejše od življenja za teboj." (Neznani avtor)

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord