A. B. | 3. 6. 2022, 15:18

Boleča izkušnja 14-letne hčerke gorskega reševalca: "Izbrala sta si napačno punco!"

Matjaž Šerkezi/osebni arhiv

Vračala se je s treninga, ko sta za njo pripeljala dva neznanca. Potisnila sta jo s kolesa in jo skušala oropati. Oškodovanka je hči gorskega reševalca Matjaža Šerkezija. Zaupal nam je celotno zgodbo in pri poudaril, da mora družba na glas govoriti o tovrstnih dogodkih, saj lahko s tem rešimo še koga drugega.

Dva neznana moška sta se pripeljala s temno rdečim skuterjem za deklico, ki se je vozila s kolesom, so sporočili s policijske postaje v Ljubljani. Deklica je hči gorskega reševalca Matjaža Šerkezija. Apinist, alpinistični inštruktor in gorski reševalec ves čas slovensko javnost obvešča o pomenu preventive in strokovnega usposabljanja ter kolektivni odgovornosti hribovske skupnosti za odgovoren korak, z nami pa je z namenom preventive spregovoril o šokantni izkušnji 14-letne Maruše in pomenu gibanja mladih. Njeno izkušnjo je delil tudi na Facebooku.

Dogodek se je zgodil na kolesarski poti Kamniška Bistrica od tenis igrišča proti Radomljam.  

Zaupal nam je njeno zgodbo 

Stopili smo v stik z očetom, ki je razočaran in zgrožen nad dejanji storilcev. "Dva neznanca na temno rdečem skuterju sta napadla mojo hčerko, ki je šla s treninga," nam je zaupal Šerkezi.

"Porinila sta jo s kolesa, da je padla in ga poskušala ukrasti. Imela sta mat črne čelade, s temnim vizirjem. Pobegnila sta proti pumptrecku Domžale," je dodal.  

Na srečo jo je Maruša odnesla z le nekaj praskami po telesu. Kot nam je pojasnil Šerkezi jo je rešilo to, da je gibčna in močna: "Uprla se je. Kar sicer ni najbolj pametna odločitev, a takšna preprosto je." 

Matjaž Šerkezi/osebni arhiv


Čeprav se zaveda, kakšne bi zanjo lahko bile posledice, verjame, da je njena reakcija posledica vzgoje. "Vzgojili smo jo v pogumno dekle."

Staršem polaga na srce: "Ne zavijajte jih v vato." 

Šerkezi starše opozarja, da lahko kljub pretresljivim zgodbam, ki doletijo otroke, z dejanjem informacij tovrstne dogodke preprečimo.

"Predvsem staršem priporočam, da naj ne bo to razlog za zavijanje v vato in da naj bodo otroci na zraku, naj se gibajo in osvajajo motoriko," nam je zaupal.

Zato poudarja: "Starši naj bodo pozorni, če se v njihovem okolju dogajajo takšne stvari in takrat je treba reagirati!"

Pred kratkim je zapisal tudi iskren zapis o izkušnji, ko v nevihti sredi prostranega pohorskega gozda sam ostal ujet z otroci: "Lije kot iz škafa, kolesa smo odpeljali daleč stran, da se naša telesa ne dotikajo kovine. Biča nas kot oreh debela toča, ki se odbija od kolesarskih čelad in ko zadene hrbet in ramena, boli. Sam s štirimi otroki, le nekaj sto metrov pod Ribniškim vrhom. Odpovedale so vse komunikacije, mobilnega signala ni, da bi lahko preveril mSkalarjevo aplikacijo strel ali WRF s pomočjo katerega bi ugotovil, koliko časa bomo še v tem “sranju”." To so izkušnje, ki po njegovem mnenju iz otrok delajo pogumne ljudi.

"Maruša jo je odnesla s praskami, da šoka, ki se ga še en čas ne bo rešila, sploh ne omenjam," je nad dogodkom še vedno zgrožen Šerkezi.

Policija skupaj z Matjažem prosi za pomoč

Kolesa jima ni uspelo odtujiti, iz kraja dogodka pa sta osumljenca pobegnila. "Če je kdo kaj opazil, danes okrog 14.30 ure, naj prosim sporoči na policijsko postajo Domžale," pojasnjuje Matjaž. 

Ste ju videli?

Moška sta visoka okoli 170 cm. Sta močnejše postave, na glavi sta imela čeladi črne barve s temnim vezirjem.

Policisti nadaljujejo z zbiranjem obvestil za izsleditev obeh storilcev, ki sta pobegnila s kraja dogodka, in bodo o vseh dejstvih obveščali pristojno državno tožilstvo.


Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.