17. 4. 2024, 18:53 | Vir: STA

Posebna otvoritev v Ljubljani: olimpijski ogenj, fanfare in podelitev medalj!

Urad predsednice republike Slovenije

Na Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu RS (URI) Soča so danes potekale jubilejne 30. bolnišnične olimpijske igre, ki so namenjene bolnim in gibalno oviranim otrokom in mladostnikom. S sodelovanjem na igrah med zdravljenjem in rehabilitacijo ohranjajo in razvijajo svojo psihofizično kondicijo, kar pripomore tudi k hitrejšemu okrevanju.

Bolnišnične olimpijske igre pa poleg tega, da pomagajo krajšati čas v bolnišnici in prinašajo veselje in zavest, nosijo tudi zelo pomembno sporočilo in sicer, da je šport za vse, je v uvodnem nagovoru poudarila predsednica republike Nataša Pirc Musar. Šport je namreč mogoče prilagoditi vsakemu in mu s tem pomagati pri vzdržljivosti in motivaciji, kar pa pripomore pri ozdravitvi. "Bolnišnične olimpijske igre so zares nekaj navdihujočega in čudovit primer dobre prakse," je dejala.

Predsednica je ob tem izpostavila tudi pomen in neprecenljivo vlogo bolnišnične šole, ki otrokom in mladostnikom omogoča, da po končanem zdravljenju lahko nadaljujejo redno šolanje. Pedagoški delavci mladim odpirajo okno v svet in jim z raznolikimi vsebinami polepšajo bolnišnični vsakdan, so besede Pirc Musar povzeli v uradu predsednice.

"Današnje jubilejne 30. bolnišnične olimpijske igre so odličen uvod v olimpijsko vzdušje letošnjega poletja, ki ga bodo zaznamovale olimpijske in paralimpijske igre v Parizu. V tem duhu vam želim, drage mlade olimpijke, dragi mladi olimpijci, da vas tudi danes vodi ideja olimpizma, da je pomembno sodelovati in ne zmagati," je zbrane nagovorila predsednica.

Bolnišnične olimpijske igre od leta 1992 prirejajo bolnišnični šolski oddelki Osnovne šole Ledina v sodelovanju z URI Soča. Ideja ob začetku je bila otroke in mladostnike prepričati, da se, kljub svoji bolezni in vsem omejitvam, ki jih bolezen postavlja prednje, zmorejo gibati, se športno udejstvovati in celo tekmovati. Prezrti niso niti tisti otroci in mladostniki, ki lahko tekmujejo zelo omejeno, le na svojih posteljah. Za njih so uvedli t. i. igre za ležeče, so zapisali na spletni strani bolnišnične šole.

Urad predsednice republike Slovenije

Igre se bodo odvijale po posameznih oddelkih klinike. Otroci se bodo pomerili v treh športih. Na vsakem oddelku bodo na koncu podelili medalje, vsak udeleženec pa bo prejel priznanje za sodelovanje.

S pomočjo Olimpijskega komiteja Slovenije, ki igre podpira že od samega začetka, se bolnišničnih olimpijskih iger vsa leta udeleži več najboljših slovenskih športnikov, ki razveselijo tekmovalce. Ob podpori Olimpijskega komiteja Slovenije je bilo leta 2012 bolnišničnim olimpijskim igram podeljeno prestižno evropsko priznanje za fair play, so navedli. Na dogodku so pričakali tudi olimpijski ogenj, fanfare in podelitev medalj.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol