A. B. | 28. 4. 2022, 12:24

Bomo lahko na Hrvaškem z evri plačevali že na letošnjem dopustu?

Profimedia

Z vstopom v Evropsko unijo tudi Hrvaško čaka menjava valute iz kun v evre. Raziskali smo, kdaj bomo lahko evre končno uporabljali tudi pri sosedih. 

Dopustovanje pri naših južnih sosedih se že začenja, veliko Slovencev se je čez prvomajske praznike odločilo za nekaj dni nastaviti soncu, pa so pri tem morali evre razmenjati v hrvaško valuto kune? 

Zaenkrat še ja. Hrvaška medijska hiša 24sata pa je sporočila, da naj bi Hrvaška valuto Evropske unije začela uporabljati 1. januarja 2023. 

Odločitev o tem bo sprejeta letos poleti, ko bo Svet EU odločil, ali naša soseda izpolnjuje vse potrebne kriterije za takšen korak. Običajno je odločitev o tem znana v mesecu juliju. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ᴀʀᴛ ꜰɪʟᴍ ᴍᴇᴅɪᴀ (@darko_kesnjer)

Nova navodila za trgovce 

Od avgusta dalje bodo morale biti cene vseh izdelkov označene tako v kunah kot v evrih, so sporočili iz hrvaške medijske hiše 24sata. Takšen način označevanja bodo morali na Hrvaškem uporabljati eno leto. 

Izdelki, ki bodo v akciji, bodo tako morali biti opremljeni s štirimi cenami – dveh v kunah in dveh v evrih. Razvidno bo namreč moralo biti, kakšne so bile cene pred popustom in znižane cene.   

Zakonodaja o zaščiti potrošnikov namreč trgovcem nalaga obveznost, da navajajo poleg cene, ki velja v določenem trenutku, tudi najnižjo ceno v zadnjih 30 dneh. S tem želijo preprečiti manipulacije cen trgovcev in povečati transparentnost.  

Kakšen bo uradni menjalni tečaj?

Trenutno še ni znano, kakšen bo uradni menjalni tečaj, po katerem bodo kune preračunavali v evre. Po uvedbi nove valute bodo lahko Hrvatje v prehodnem obdobju 14 dni še plačevali tako z evri kot s kunami, vračilo denarja pa se bo izvajalo le v evrih. 

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ