23. 5. 2022, 13:00

Bo obalni kraj Lucija dobila novo ime?

Profimedia/Google maps/fotomontaža
Bo obalni kraj Lucija dobila novo ime? (foto: Profimedia/Google maps/fotomontaža)

Predstavniki italijanske narodnosti v občinskem svetu so predlagali, da bi se Lucija preimenovala. Kako se je odzval župan?

Predstavniki Samoupravne skupnosti italijanske narodnosti v občinskem svetu (Nadia ZiganteAndrea BartoleManuela Rojec), svetnik Vojko Jevševar (SDS) in svet Krajevne skupnosti Lucija, ki mu predseduje Katja Radin, pripravljajo spremembo imena kraja Lucija v Sveta Lucijo, poročajo Primorske novice.

V svojem predlogu, ki so ga pripravili že pred letom dni, so predstavniki italijanske skupnosti zapisali, da je bilo staro ime Santa Lucija po drugi svetovni vojni odpravljeno brez posvetovanja s prebivalci. Santa Lucia (Sveta Lucija) je bila sicer prvič omenjena že v 12. stoletju.

Google maps/fotomontaža
Bo prišlo do spremembe imena?

Bo prišlo do spremembe imena?

Predlagatelji se v svoji obrazložitvi sklicujejo na primer Sv. Petra v koprski občini, ki ga je povojna oblast preimenovala v Raven, a je že leta 1992 spet dobil nazaj svoje staro ime. 

Župan občine Piran Đenio Zadković je agenciji Mediana naročil raziskavo javnega mnenja med krajani. Ta je anketirala 135 krajanov in tako ugotovila, da je lokalna javnost preimenovanju na splošno naklonjena.

Največja naklonjenost se giblje v starostnih segmentih do 30 let in starejših od 70 let, najmanj naklonjene pa so preimenovanju ženske in predstavniki generacije srednjih let.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.