9. 5. 2022, 21:50 | Vir: STA

Bomo od Nemcev dobili oklepnike, ki so zastareli?

Profimedia

Na mizi naj bi bile štiri rešitve, a najboljša za Slovenijo ni sprejemljiva za Nemčijo in obratno. Kakšno orožje bomo na koncu imeli?

Slovenija naj bi Ukrajini v skladu z dogovorom dostavila svoje tanke sovjetske izdelave, te pa bi ji v zameno Nemčija nadomestila z oklepniki. Vendar se pri uresničitvi dogovora zapleta, saj Ljubljana ne želi zastarelih sistemov Nemčije.

Slovenija predlagala krožno menjavo

Nemška obrambna ministrica Christine Lambrecht je konec prejšnjega meseca sporočila, da bo Nemčija Ukrajini dobavila oklepna vozila na podlagi dogovora, v katerega bi bila vključena tudi Slovenija. Večstranski dogovor o pošiljanju težkega orožja v Ukrajino z več vzhodnoevropskimi državami, vključno s Slovenijo, je pred časom po poročanju nemških medijev omenjal tudi že nemški kancler Olaf Scholz.

Profimedia

Slovenija je po poročanju nemških medijev Nemčiji predlagala krožno menjavo, po kateri bi stare oklepnike T-72 sovjetske izdelave dostavila Ukrajini, v zameno pa si želi nemške oklepnike leopard 2, oklepnike puma in kolesna oklepna vozila GTK boxer.

A v Berlinu so dali vedeti, da oklepnikov leopard in puma ne morejo dostaviti, da pa bi lahko ponudili zastarele oklepnike marder in še starejše oklepnike fuchs, na kar pa Slovenija naj ne bi pristala.

Profimedia

Štiri različne možnosti

V dokumentu, na katerega se sklicujejo nemški mediji, se omenjajo štiri možne ponudbe Sloveniji. Po prvi bi Nemčija Sloveniji dobavila 30 oklepnikov marder in 35 oklepnikov fuchs, vendar naj bi bila ta možnost za Ljubljano nesprejemljiva. Druga omenja možnost dobave 30 oklepnikov leopard 2 in 35 puma, kar pa ne pride v poštev za nemško vojsko.

Tretja predvideva, da Nemčija Sloveniji dobavi 15 oklepnikov leopard 2 in 35 marder; manjkajočih 15 oklepnikov bi nadomestili z različnimi specialnimi oklepniki. Četrta opcija pa predpostavlja, da Slovenija Ukrajini dostavi 35 oklepnikov, Nemčija pa Sloveniji financira nadomestilo v obliki sodobnih oklepnikov, v prehodnem obdobju pa Sloveniji posodi 35 marderjev, ki jih ta nato vrne Nemčiji.

Profimedia

V nemških medijih so se pojavila predvidevanja, da sta tretja in četrta rešitev za Slovenijo najbrž sprejemljivi, četrta pa bi bila verjetno negativno ocenjena v medijih.

Nemci se želijo čimprej dogovoriti

Od priprave zaupnega dokumenta je minilo že nekaj tednov, a težave še vedno niso odpravljene. Vendar pa na ministrstvu za obrambo v Berlinu še niso obupali. Večkrat na dan se po telefonu slišijo z Ljubljano in iščejo nove možnosti, da bi rešili dogovor.

Predstavnik nemškega obrambnega ministrstva je sicer za enega izmed slovenskih medijev pojasnil, da pogovori potekajo in dokler niso zaključeni, ne more dati odgovora in dodatnih informacij o zadevi. Če bo prišlo do rešitve in dogovora o enem izmed številnih predlogov, bodo to objavili. Na vprašanje, ali čakajo na novo vlado v Ljubljani, pa so v Berlinu dejali, da si želijo le čim prejšnjega dogovora.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ