J. Z. | 2. 10. 2022, 13:14 | Vir: STA

Bomo predsednika res izbirali med osmimi kandidati ali se bo eden od njih UMAKNIL v zadnjem hipu?

Bobo

Čeprav se zdi, da je število tistih, med katerimi bomo izbirali naslednika Boruta Pahorja, že zakoličeno, pa se morda lahko zgodi še kakšno presenečenje. Eden od kandidatov je namreč sklical izredno novinarsko konferenco, nato pa se zavil v molk. 

Vstopili smo v drug teden volilne kampanje pred predsedniškimi volitvami, ki prinaša zlasti številna soočenja stališč predsedniških kandidatov, pa tudi nadaljevanje aktivnosti na terenu. V tem duhu je minil tudi prvi teden, ki ga je sicer zaznamovalo tudi vlaganje predsedniških kandidatur nekaterih kandidatov. Nabor, kot kaže, še ni dokončen.

Kandidaturo za predsednika republike je tudi tokrat napovedalo več kandidatov, Državna volilna komisija (DVK) pa je do dneva po izteku roka za vlaganje kandidatur potrdila osem predsedniških kandidatov, ki izpolnjujejo pogoje in so se v boj podali bodisi s podpisi volivcev bodisi podporo stranke oz. poslancev.

Med kom bomo lahko izbirali?

Zgolj s podporo volivcev so v tekmo za najvišjo funkcijo v državi vstopili glasbenik Gregor Bezenšek, poslanec SDS Anže Logar in pravnica Nataša Pirc Musar. Logar sicer uživa tudi podporo matične stranke, Pirc Musarjevo pa pri njeni kandidaturi podpirajo Pirati in Stranka mladih - Zeleni Evrope.

Bobo

Kot strankarski kandidati pa v boj stopajo skupni kandidat SD in Gibanja Svoboda, sicer evropski poslanec Milan Brglez, poslanec NSi Janez Cigler Kralj in poslanec Levice Miha Kordiš. Kočevski župan Vladimir Prebilič kandidira s podporo zunajparlamentarne stranke Vesna, ginekologinja Sabina Senčar pa s podporo zunajparlamentarne stranke Resni.ca.

Končni nabor predsedniških kandidatov bo sicer znan v začetku prihodnjega tedna, saj imajo kandidati do ponedeljka še možnost umika soglasja h kandidaturi. Žreb vrstnega reda kandidatur pa bo DVK izvedla v torek. S tem bo tudi določila vrstni red, po katerem bodo kandidati zapisani na glasovnici. 

Bezenšek je za ponedeljek napovedal "izredno novinarsko konferenco glede svoje kandidature", zato so se takoj pojavila ugibanja, ali bi morda utegnil od kandidature odstopiti. Skušali smo ga priklicati, da nam pojasni, kaj se dogaja, a telefoni zvonijo v prazno

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ