A. B. | 28. 9. 2022, 18:16

Saj ni res, pa je - s 6 glasovi v boj za predsednika države

Youtube/Mihael Bellis/Profimedia/fotomontaža

Med tem ko se izteka še zadnjih nekaj ur, preden se zaključi rok za vlaganje predsedniških kandidatur, je Državna volilna komisija sporočila, da je slovensko društvo oddalo nekoliko neposrečeno prijavo. 

Rok za oddajo kandidatur se hitro izteka, nekaj kandidatov, med njimi tudi dr. Anže Logar, Nataša Pirc Musar in dr. Sabina Senčar, so svoje kandidature že oddali. A tik pred zdajci so predlog kandidature za volitve predsednika republike vložili tudi s strani Društva za srečno življenje Belis. Za kandidata so predlagali Edna Fohatóma.

Predlogu kandidature so priložili le šest podpisov volivk in volivcev.

Bodo njihovo prijavo s strani volilne komisije obravnavali?

V sporočilu za javnost so iz Državne volilne komisije pojasnili, da bodo o zakonitosti omenjene kandidature odločali dan po izeku roka za oddajo kandidatur.

Nestrankarski kandidati morajo sicer za vložitev kandidature zbrati 5.000 overjenih podpisov volilcev, kandidati, ki kandidirajo s podporo katere od političnih strank, pa morajo ob najmanj treh poslanskih podpisih zbrati še 3.000 podpisov volilcev. Tega društvo ni zagotovilo, zato obstaja majhna možnost, da bi bila ta sprejeta. 

Je to društvo sicer poznano? 

Na uradni spletni strani društva lahko preberemo, da je njegova predsednica Iviliana Bellis, mesto podpredsednika pa pripada Egidiju Kozjeku Selinšku. 

Svojo kandidaturo so sicer najavili že pred desetimi dnevi, informacijo o tem pa so delili na svojem Youtube profilu. 

A društvo je znano iz afere, ki se je zgodila pred slabim letom dni v času koronavirusa. V javnosti so se namreč takrat pojavile informacije, da lahko imetniki "diplomatske potovalne listine", ki jo izdaja Društvo za srečno življenje Belis, ob prehodu meje uveljavljajo izjemo ter ob prečkanju meje ne potrebujejo negativnega testa PCR, prav tako naj ne bi bili napoteni niti v karanteno. Trditve so bile sicer tudi s strani pristojnih takoj zavržene, informacije o tem pa je po spletu razširil direktor podjetja Bellis International, Ljubljančan Mihael Bellis.

Iz bitke se je zadnji dan poslovil Ivo Vajgl 

Nekdanji zunanji minister in evropski poslanec Ivo Vajgl, ki je avgusta najavil zbiranje podpisov za kandidaturo za predsednika republike, kandidature ne bo oddal. Koliko podpisov podpore je zbral, ni pojasnil, dejal je le, da zelo veliko. V predsedniški tekmi podpira kandidata Gibanja Svoboda in SD Milana Brgleza, je poudaril v izjavi za medije.

Aleksandra Saša Prelesnik

Vajgl je trdno prepričan, da podpira pravega kandidata in da bo imela Slovenija v primeru Brglezove izvolitve odličnega predsednika republike. Ob tem je izrazil upanje, da bodo ljudje, ki so ga podprli, zdaj podprli Brgleza.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord