30. 5. 2022, 18:06

Boris Pahor: izbor najmočnejših misli ob 30-letnici osamosvojitve

Profimedia

Njemu v spomin so se na portalu N1 poklonili z njegovimi izjavami s področja politike, kulture in literature.

Svoj zapis je takrat začel z besedami, da bi rad, da bi imela Slovenija brezhibno demokracijo in ne bi delala napak. Da ne bi dajala preferenc temu, kar za ljudi ni tako pomembno, ter da bi bile vse izjave na področju politike, kulture in literature iskrene, pa čeprav odklonilne.

"Želel bi si, da bi (za)živela izjava resničnosti: izrečena izjava naj bo povedana ali napisana iskreno, torej tako, kakor je človek izjavil."

Čeprav je živel v ItalijiSlovenija

"Ne glede na to bi morale biti po pravici vse države Evropske unije enakopravne. Evropska unija so namreč ne samo Francija, Nemčija, deloma Italija, temveč vse države članice. Med njimi tudi naša Slovenija."

Svojo politično opredelitev je jasno izražal

Bil je kritik komunizma, uvrščal se je h krščanskim socialdemokratom, aktualno politiko pa je komentiral objektivno, z zdravim razumom. Ni ga bilo strah izjaviti nečesa, kar je bilo v nasprotju z mnenjem večine ali nepopularno.

"Janša nima nikakršne dolžnosti, da bi zaradi biciklov in kogarkoli odstopil, kajti izvolila ga je vlada, ki je v parlamentu. Če se v vladi nekdo pregreši, na primer minister, ali vlada naredi nekaj mimo parlamenta, pa je jasno, da mora vlado zapustiti in na njegovo mesto pride drug človek oziroma ima parlament pravico odločati."

Profimedia

V svojem dolgem življenju se je soočil z več težkimi življenjskimi preizkušnjami. Nazadnje s pandemijo covid-19 in ukrepi proti širitvi novega virusa, a je vseeno ohranjal optimizem.

"Upajmo, da bo Slovenija še boljša tudi po zaslugi neprijetne izkušnje z epidemijo. Verjamem, da bolezen, umiranje, zlo ne bodo zmagali na koncu, da ne bodo imeli zadnje besede."

S to zadnjo mislijo je tudi zaključil svoje razmišljanje on 30-letnici Slovenije, ki ga je označil za modro in pošteno.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord