23. 1. 2024, 11:37 | Vir: STA

Borut Pahor na obisku v Auschwitzu: "Antisemitizem v Sloveniji nima podpore"

Profimedia

Nekdanji slovenski predsednik se je v zloglasnem koncentracijskem taborišču udeležil spominske slovesnosti.

Nekdanji predsednik republike Borut Pahor se danes v Krakovu udeležuje drugega dneva mednarodne konference o antisemitizmu v organizaciji Evropskega judovskega združenja. Ob tej priložnosti se je Pahor dotaknil tudi aktualne bližnjevzhodne krize, se zavzel za izpustitev talcev iz Gaze, obenem pa pozval k prekinitvi vojaških aktivnosti Izraela.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Borut Pahor (@borutpahor)

Pahor sopodpisnik pomembne listine

Potem ko je v ponedeljek dal svoj podpis pod ustanovno listino voditeljskega foruma Evropskega judovskega združenja (EJA), se Pahor danes mudi na spominski slovesnosti v nekdanjem kompleksu koncentracijskih taborišč Auschwitz-Birkenau, kjer se poklanjajo žrtvam holokavsta, so sporočili iz njegovega urada.

Pahorjevi sopodpisniki ustanovne listine so med drugim nekdanji črnogorski predsednik Milo Đukanović ter nekdanja premierja Francije in Švedske, Manuel Valls in Stefan Löfven. Med podpisniki je tudi nekdanji izraelski predsednik Reuven Rivlin, s katerim se je Pahor tudi osebno srečal. Kot so spomnili v Pahorjevem uradu, sta bila ravno Pahor in Rivlin pobudnika dneva slovensko-izraelskega prijateljstva, ki ga Slovenija obeležuje od leta 2021.

Aleksandra Saša Prelesnik

Antisemitizem v Sloveniji nima podpore

V luči izraelske ofenzive v Gazi je Pahor sporočil, da se zavzema za takojšnjo izpustitev talcev, zajetih s strani palestinskega gibanja Hamas 7. oktobra lani, in prekinitev vojaških aktivnosti Izraela. Po njegovem prepričanju bi temu moralo slediti reševanje izraelsko-palestinskega vprašanja po mirni poti s ciljem vzajemnega priznanja in mirnega sožitja na Bližnjem vzhodu.

Na ponedeljkovi razpravi na temo antisemitizma v Evropi je Pahor dejal, da v Sloveniji antisemitizem nima podpore in da naj tako ostane. Kot je sporočil prek omrežja X, je poudaril še, da je potrebno biti "pozoren na ogorčenje dela svetovne javnosti na odziv Izraela na brutalni napad Hamasa - da se za njim ne bi skril in razrasel antisemitizem".

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord