R. K. | 5. 9. 2022, 12:33

Borut Pahor ob prav posebnem srečanju: "Ne da sovražim, da ljubim, sem na svetu"

Instagram/Borut Pahor

Predsednik republike je izkoristil priložnost in še dodatno poudaril, v kakšen navdih so mu osebe, ki so se zbrale, da bi obudile spomine na strašno trpljenje.

Predsednik Pahor se je udeležil vsakoletnega tradicionalnega srečanja internirank, političnih zapornic, izgnank in ukradenih otrok, ki je v nedeljo potekalo v Portorožu. Nekaj utrinkov s srečanja je delil tudi s svojimi sledilci na Instagramu.

"Danes sem se, kot vsako leto, udeležil slovesnega srečanja internirank, izgnank in ukradenih otrok v Portorožu in jih nagovoril," je predsednik začel zapis v svoji objavi. Kot je dejal, so bile nekdanje žrtve z njim že v Auschwitzu, na pogovorih z mladimi, polagali pa so tudi vence in se udeleževali maš za pokojne v taboriščih.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Borut Pahor (@borutpahor)

Predsednik citiral slavno grško tragedijo

Ob tem je poudaril, da mu je bilo to vedno v veliko čast, saj so mu te osebe v velik navdih. Kljub temu, kar jih je doletelo, namreč ne sovražijo. "Zato sem danes znova citiral Antigono, 'ne da sovražim, da ljubim, sem na svetu'", je svoj zapis na Instagramu sklenil Pahor in se zahvalil udeleženkam. Letošnje srečanje v Portorožu je bilo sicer že 61. po vrsti.

Pred več kot šestimi desetletji se je v Portorožu prvič zbrala peščica žensk, ki so bile v mladosti odpeljane v zloglasni nacistični taborišči Ravensbrück in Auschwitz.

Pripovedovale so si o svojih stiskah in skušale z medsebojnim deljenjem izkušenj omiliti boleče spomine na trpljenje in ponižanje, ki so ga bile deležne. Z leti je dogodek prerasel v protivojno manifestacijo žrtev vojnega nasilja.