15. 5. 2022, 13:43 | Vir: STA

Borut Pahor o nakupu vojaških vozil: "Ta odločitev ni od včeraj."

Bobo

Predsednik je ocenil, da so se v zadnjih letih na področju obrambe v Slovenije zgodili zelo veliki premiki.

Borut Pahor je pripadnikom SV ob današnjem dnevu čestital in se jim zahvalil za njihovo delo. "Z vašim delom na mirovnih misijah v tujini, z vašo profesionalno skrbjo za obrambne naloge doma ter z vašo srčno pomočjo našim ljudem v stiskah vedno vse navdušite," je dejal.

Slovenska vojska obeležuje svoj praznik v spomin na 15. maj 1991, ko se je na Igu in v Pekrah začelo usposabljanje prve generacije nabornikov.

Bobo

Izpostavil je poslabšanje varnostnih razmer v Evropi, pa tudi napetosti drugod po svetu, ki poglabljajo nevarnosti za sprožitev drugih hibridnih ali vojaških konfliktov. "Naj si Slovenija še tako iskreno prizadeva za mirno reševanje vseh sporov, ne sme si zatiskati oči pred sedanjimi napetimi razmerami," je pozval.

V teh nepredvidljivih razmerah je z vidika varnosti Slovenije po njegovi oceni zato bistveno, da imamo izurjeno, usposobljeno, opremljeno in moralno motivirano SV, da smo zanesljiv zaveznik v zvezi Nato ter da smo aktiven član EU, ki že skoraj 80 let neprekinjeno zagotavlja mir, varnost in blaginjo evropski družini narodov.

Bobo

Ocenil je, da so se v zadnjih letih na področju obrambe v Slovenije zgodili zelo veliki premiki. DZ je s sprejetjem nekaterih ključnih, strateških dokumentov začrtal sodoben in dolgoročni razvoj Slovenske vojske, je dejal Pahor. Med drugim je spomnil na sistemski zakon, "ki zagotavlja materialno podlago za nujno potrebne investicije za opremo slovenskega vojaka, njegovo oborožitev in zmogljivost Slovenske vojske za obrambo države".

Bobo

V ta okvir sodi tudi nakup oklepnikov boxer. Investicija je, kot pravi Pahor, ključnega pomena za vzpostavitev srednje bataljonske bojne skupine kot najpomembnejše zmogljivosti SV. "Potreba ni od včeraj in temelji na ustreznih strokovnih podlagah. Intenzivnejše aktivnosti potekajo že več let," je spomnil in dodal, da kot vrhovni poveljnik obrambnih sil podpira investicijo. Meni, da se nakupa oklepnikov ne sme več odlagati.

Pahor je danes tudi slovesno povišal namestnika načelnika Generalštaba SV brigadirja Romana Urbanča v čin generalmajorja.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.