10. 5. 2022, 17:25 | Vir: STA

Borut Pahor udaril po mizi? Odstavil je vrsto veleposlanikov

Shutterstock

Med njimi so tudi veleposlaniki, ki so po mnenju najverjetnejšega mandatarja Roberta Goloba sporni, ker da so preveč politično povezani z dosedanjo vlado. Golob je napovedal celo sprožitev postopkov za njihovo menjavo. 

V uradnem listu je objavljenih več ukazov predsednika republike Boruta Pahorja o menjavah slovenskih veleposlanikov.

V uradnem listu so objavljeni predsednikovi ukazi o odpoklicu sedanjih veleposlanikov v Italiji, Egiptu, Združenih arabskih emiratih ter na Danskem in Slovaškem. Objavljeni so tudi ukazi o postavitvi novih veleposlanikov v Koebenhavnu, Kairu, Abu Dabiju, Bratislavi, v Bruslju in Seulu.

Profimedia

Do konca avgusta naj bi sicer na nove položaje odšlo okoli petnajst veleposlanikov, med njimi tudi več takih, ki naj bi bili po besedah najverjetnejšega prihodnjega predsednika slovenske vlade Goloba in njegove stranke politično preveč povezanih z dosedanjo vlado.

Podobno menijo tudi v dosedanji opoziciji in so že med postopkom imenovanja bodočih veleposlanikov pozivali predsednika Pahorja, naj zaustavi določena imenovanja.

"Pričakujemo njegovo razumevanje tega, da vlada ne more izvajati zunanje politike z veleposlaniki, ki bi se temu upirali," je Golob pojasnil v posebni oddaji Studia City z Marcelom Štefančičem in dodal, da je to popolnoma legitimna poteza, ki jo lahko izvede katerakoli vlada.


Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord