A. B. | 28. 9. 2022, 19:38

Borut Pahor ob kralju Karlu III. z nasmehom do ušes (delil je prvo neuradno fotografijo)

Bobo/Profimedia/fotomontaža

Po tem, ko je bil slovenski predsednik s strani prestolonaslednika povabljen, da tudi sam izreče še zadnje slovo pokojni monarhinji, se je z ostalimi gosti podružil v nekoliko bolj vedrem vzdušju. 

Predsednik republike Borut Pahor je bil eden izmed povabljenih politikov, ki se je v Londonu udeležil pogreba pokojne britanske kraljice Elizabete II.. Ta je v predsedniški palači sprejel britansko veleposlanico v Sloveniji Tiffany Sadler, ki mu je prenesla povabilo novega britanskega kralja Karla III. in članov kraljeve družine. 

Med drugim pa se je v v Buckinghamski palači udeležil tudi uradnega sprejema za državnike, ki so se udeležili pogrebnih svečanosti. Prav tam je srečal tudi prestolonaslednika. 

Na Instagramu je delil nasmejano fotografijo

Slovenski predsednik se je pred slovesnostmi v Westministrski palači tudi sam poklonil pokojni monarhinji, ob tem pa delil svoje prve besede: "Trenutek neke posebne spokojnosti na balkonu Westministrske palače pred krsto kraljice Elizabete ll," a se kasneje namenil na slovesnost v Buckinghamski palači. 

Utrinek iz srečanja s kraljem Karlom lll. je delil na Instagramu. Vidimo lahko, da je bil predsednik med druženjem s kraljem na široko nasmejan, ob fotografiji pa je pripisal: "Za razliko od drugih sprejemov je bil ta namenjen srečanju z novim kraljem in je zato potekal v bolj vedrem vzdušju," s čimer je utemeljil, zakaj se je pogrebni slovesnosti tako iskreno smejal. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Borut Pahor (@borutpahor)

Po slovesnostih v Ameriko na koncert s priznanimi zvezdniki

V newyorškem Centralnem parku je potekal koncert Global Citizen, na katerem so zbirali sredstva za boj proti revščini in podnebnim spremembam. Udeležence koncerta je preko video povezave pozdravil ameriški predsednik Joe Biden, slovenski predsednik Borut Pahor pa je množico nagovoril v živo. Med nastopajočimi so med drugim bili Metallica, Mariah Carey in Maneskin.

V svojem govoru je opozoril je na svetovno prehransko krizo in dejal, da je Slovenija slišala pozive ter bo zagotovila pomoč tistim, ki jo najbolj potrebujejo. "Ponosen sem, da lahko povem, da smo zagotovili 1,23 milijona evrov v podporo organizacijam civilne družbe, ki se borijo proti lakoti v podsaharski Afriki," je dejal. 

Po duši zagnani športnik

Med potovanjem se je odločil tudi odteči nekaj kilometrov in utrinke delil na Instagramu. V skupini varnostnikov je tekel po ulicah in parkih New Yorka. Ob tem je pripisal, da gre za "tradicionalni tek okoli Manhattna, ob East Riverju in reki Hudson ter po Centralnem parku".

Ob tem je izpostavil, da ga spremljajo tudi "super ameriški varnostniki", kakor je imenoval moške, ki v skupini tečejo skupaj z njim. Omenil tudi naše varnostnike, ki so ga spremljali z izposojenimi kolesi. Eno izmed njih je imelo napis "Roglič", kar se je Pahorju po njegovih besedah zdelo "precej kul". 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Borut Pahor (@borutpahor)

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol