STA/M.P. | 26. 9. 2022, 18:21

Kako Pahor komentira volilni izid v Italiji in komu je čestital?

Profimedia/fotomontaža

Pri naši zahodni sosedi se premierski položaj nasmiha Giorgi Meloni, znani po skrajno desnih načelih. Iz Bruslja so izrazili upanje nad konstruktivnim sodelovanjem, kakšen pa je odziv slovenskega predsednika?

V Italiji je na nedeljskih volitvah zmagala desnica s postfašistično stranko Bratje Italije na čelu, ki jo vodi 45-letna Rimljanka Giorgia Meloni. Poleg njene stranke naj bi italijansko vlado v prihodnje sestavljali še Liga Mattea Salvinija in Naprej Italija Silvia Berlusconija. Koalicija treh strank naj bi imela večino tako v poslanski zbornici kot senatu.

Udeležba na volitvah je bila zgodovinsko nizka, nekaj manj kot 64-odstotna. S tem je bila kar za devet odstotnih točk nižja kot na zadnjih volitvah leta 2018.

Zaskrbljenost Slovencev v Italiji

Čeprav je bila tržaška Slovenka Tatjana Rojc znova izvoljena v italijanski senat, so pripadniki slovenske manjšine v Italiji nad izidom izrazili veliko zaskrbljenost. Predsednik Borut Pahor je v tvitu Rojčevi čestital za ponovno izvolitvi in ji ob tem zaželel tudi "uspešno delo pri krepitvi dobrososedskih odnosov med Slovenijo in Italijo".

A kot pravi Rojčeva, zmaga Melonijeve predstavlja za slovensko narodno skupnost pomemben korak nazaj, zelo pozorni pa bodo morali tudi biti, da ne bo prišlo do krčenja pravic, ki jih imajo Slovenci v Italiji.

Bratje Italije z Melonijevo na čelu so bili med drugim tudi odločno proti vrnitvi Narodnega doma v Trstu slovenski manjšini in so napovedovali krčenje sredstev za manjšino. Gre za "absolutno nacionalistično stranko, ki je proti nam in ki Slovenije nikakor ne bo upoštevala", je prepričana Rojčeva.

In Pahorjev komentar na izid italijanskih volitev?

Rezultata Bratov Italije so se razveselile predvsem evropske desne stranke. Melonijevi sta čestitala poljski in madžarski premier Mateusz Morawiecki in Viktor Orban, pa tudi predsednik SDS Janez Janša. Janša je od slovenske vlade tudi zahteval, da "nadgradi dobre odnose" z Italijo: "Brez ideoloških blodenj," je zapisal v tvitu.

Medtem so v predsednikovem uradu na vprašanje STA zatrdili, da predsednik Pahor izida volitev v sosednji državi zaenkrat ne komentira. A mnogi pravijo, da to ni nobeno presenečenje, saj se slovenski predsednik pogosto vzdrži komentiranja aktualnih poltiičnih dogajanj.

Profimedia

Premier Robert Golob pa je izrazil pričakovanje, da bo dialog z Italijo tudi po oblikovanju nove vlade v Rimu tako kot doslej potekal še naprej popolnoma normalno. Ob tem je tudi čestital vsem zmagovalcem volitev.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.