9. 5. 2022, 17:48

Borut Pahor: "Pogumni Evropejci so se vprašali, kako oblikovati prihodnost, da bo mirna in brez vojn"

Bobo
Borut Pahor: "Pogumni Evropejci so se vprašali, kako oblikovati prihodnost, da bo mirna in brez vojn" (foto: Bobo)

Predsednik republike se je v Celju udeležil zaključne prireditve projekta Evropska vas, na kateri je nagovoril sodelujoče otroke. Kaj jim je povedal? Je uporabil jezik, ki ga razumejo najmlajši?

Izpostavil je, da je ključno za našo prihodnost, da EU obstane, in mlade prosil, naj današnja praznika - dan zmage in dan Evrope - obeležijo tudi z mislijo na Ukrajino.

Projekt je namenjen osnovnošolcem, ki z njim na inovativen način spoznavajo države Evropske unije, njihove značilnosti in tako obeležujejo dan Evrope.

Pahor je poudaril zgodovinsko pomembnost današnjega dne, saj je bilo leta 1945 na današnji dan "poraženo zlo, na pogorišču trpljenja in solz pa so se pametni, moderni in pogumni Evropejci vprašali, kako oblikovati prihodnost, da bo mirna in brez vojn", so sporočili iz njegovega urada.

Plod takšnega razmišljanja je bila po njegovih besedah EU, ki je postala tudi širša domovina Slovencev in zagotavlja možnost, da prebivalci Slovenije živijo srečno, varno in ambiciozno. Po njegovem mnenju je tako izredno pomembno, da EU obstane, saj zaradi skupnega evropskega projekta že 80 let vlada mir.

Predsednik republike je svoj nagovor sklenil z željo, da bi oba praznika praznovali veselo in vzneseno, a z mislijo na Ukrajino in upanjem, da bodo v prihodnosti del EU. 

Praznujte dva praznika, oba sta naša, pri obeh smo imeli nekaj zraven, bodimo ponosni Slovenci in ponosni Evropejci," je še dodal.

Cilj projekta Evropska vas, ki poteka že 17. leto, je spodbuditi medkulturno razumevanje, solidarnost in spoznavanje drugih narodov ter držav v Evropski uniji, hkrati pa povečati zavedanje lastne kulturne identitete.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.