R. K. | 15. 11. 2022, 10:11

Nataša Pirc Musar se je prvič predstavila v predsedniški palači (FOTO)

Borut Živulovič /Bobo

Predsednik v odhajanju Borut Pahor in novoizvoljena predsednica Nataša Pirc Musar sta se v predsedniški palači sestala na prvem neformalnem srečanju.

Prvič po izvolitvi nove slovenske predsednice sta se v predsedniški palači neformalno srečala novoizvoljena predsednica Nataša Pirc Musar in aktualni predsednik Borut Pahor. Srečala sta se na vrhu stopnišča predsedniške palače, se rokovala in fotografirala, nato pa sta se umaknila k pogovorom. Ob koncu srečanja sta v Kristalni dvorani povedala tudi nekaj besed za javnost.

Pahor je dejal, da sta imela s Pirc Musarjevo "zelo prisrčen in ljubezniv pogovor". Kot je povedal, sta se sprehodila skozi nekaj vprašanj, ki imajo pomembne odgovore za to, da bo lahko nova predsednica po zaprisegi v državnem zboru in sprejemu v predsedniški palači v celoti prevzela izpolnjevanje svojih "ustavnih in zakonskih obveznosti", poroča N1.

Pirc Musarjeva se želi s Pahorjem srečati še enkrat

Ob tem je povedal še, da sta v pogovoru posebej opozorila na prenos pooblastil. "Za razliko od vlade ali državnega zbora, kjer vlada neki tranzicijski čas pri prenosu pooblastil, tega pri prenosu pooblastil predsednika republike ni." Nova predsednica bo vsa pooblastila "predsednice in vrhovne poveljnice obrambnih sil" prejela naenkrat, so povzeli pri omenjenem mediju.

Pirc Musarjeva je dejala, da se bo še pred uradnim nastopom funkcije s Pahorjem ponovno srečala, saj se želi z njim pogovoriti tudi "glede članstva Slovenije, kot nestalne članice, v Varnostnem svetu". Napovedala je, da ga bo na naslednjem pogovoru vprašala tudi o procesu Brdo - Brioni. "Menim, da je mir v regiji najpomembnejši," je poudarila. 

Dosedanjega predsednika namerava vprašati tudi za nasvet glede svoje prve uradne poti v tujino. Napovedala je že, da namerava najprej obiskati države Zahodnega Balkana, piše 24ur.com.

Pahor novi predsednici čestital tudi v telefonskem pogovoru

Pirc Musarjeva, ki je v drugem krogu predsedniških volitev s 54 odstotki glasov premagala Anžeta Logarja, bo predsedniško funkcijo prevzela 23. decembra.

Borut Živulovič /Bobo

Pahor, ki se s tem od predsedniškega položaja po dveh mandatih poslavlja, je novi predsednici že čestital v telefonskem pogovoru, ob tem pa ji zaželel uspešno delo in jo povabil na razgovor v predsedniško palačo, so zapisali pri omenjenem mediju.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ