STA/P.M. | 7. 8. 2023, 20:14

Župan slovenskega kraja popolnoma skrušen: brez strehe nad glavo ostalo kar 236 družin, ogromno je mladih s hipotekami

Bobo/Facebook/Tomaž Žohar/fotomontaža

Ob tem se boji, da jim zavarovalnice ne bodo povrnile škode. Zakaj?

Vremenska ujma je v preteklih dneh ogromno škode naredila tudi v Braslovčah v Spodnji Savinjski dolini, kjer je brez strehe nad glavo ostalo 236 družin. "Nekateri se bodo morda na svoje domove vrnili v 14 dnevih, drugi v nekaj mesecih, nekaj hiš pa je trajno uničenih, nekaterim je spodjedlo temelje, jih prestavilo za več metrov," je s skrušenim glasom pripovedoval župan Tomaž Žohar.

Med prizadetimi je ogromno mladih družin, ki imajo hipoteke, je tudi dejal župan Žohar. Ob tem pa se boji, da jim zavarovalnice ne bodo povrnile škode, ker so doma na poplavnem območju. "Tu bo morala država pokazati razumevanje in priskočiti na pomoč," je dejal in dodal, da so ljudje obupani. "Ko greš na teren in vidiš obup v njihovih očeh, se ti srce ustavi," je pristavil.

Bobo

Občanom, ki so ostali brez vsega, zagotavljajo tople obroke in nastanitve, čeprav je večina za zdaj zatočišče našla pri prijateljih in svojcih.

V Braslovčah sicer poplavljene površine ponekod še vedno vztrajajo, posamezne hiše v treh zaselkih še vedno niso dostopne.

"Vzpostavljamo tudi vodovod, ki ga je odneslo, kanalizacija je motena, trudimo se zagotoviti elektriko," je opisal župan. Kot je dejal, so bili do zdaj v občini prepuščeni bolj sami sebi, na pomoč prihaja nekaj prostovoljcev in sosednjih občin, so pa zaprosili tudi za pomoč vojske.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord