A. Ko. | 5. 12. 2022, 16:30

Brez prostovoljcev bi naša družba težje shajala: jih sploh dovolj cenimo?

OFEM

Prostovoljno delo je v Sloveniji močno zasidrano v tradicijo in prisotno tako rekoč na vseh področjih našega življenja. Tudi v športu, pri reševanju v gorah, ob odzivih na naravne nesreče kot tudi na področjih socialne dejavnosti, vzgoje, kulture in izobraževanja. Si predstavljate, da bi 90 let delali brezplačno? Tudi takšni so med njimi.

Planinska zveza Slovenije (PZS) vsako leto z najvišjimi priznanji izrazi spoštovanje posameznikom za dolgoletno predano prostovoljsko delo na različnih področjih planinske dejavnosti, tako v lokalnem kot širšem družbenem okolju. Pred kratkim so podelili svečane listine PZS 11 zaslužnim posameznikom, spominske plakete PZS 22 planincem ob življenjskih jubilejih in pet priznanj vodstva PZS za posebne dosežke.

Izraz spoštovanja predanim planinskim prostovoljcem

Najvišja priznanja PZS so skromna pozornost in edina nagrada, ki jo lahko planinska organizacija podeli zaslužnim posameznikom za njihovo dolgoletno prostovoljno delo na različnih področjih planinske dejavnosti.

Tomaž Kumer

"Ta priznanja so odraz spoštovanja do vaših naporov in prizadevanj v matičnih društvih in organih PZS, ki ste jih skozi desetletja svojega dela vgradili v mozaik svojega delovanja. Kot prostovoljci ste na različnih področjih opravili izjemno delo za širitev planinstva v Sloveniji in ga tudi vsak po svoje zaznamovali."

"Prav vsi in vsak izmed vas ste prispevali pomemben delež k rasti slovenskega planinstva in s tem postali tudi najboljši zgled mlajšim generacijam."

"Naj vas ob prejemu priznanja navdaja občutek, ki daje veličino vsem velikim osebnostim iz zgodovine — ponos in olajšanje, da je vendarle ostalo nekaj za vsakim od vas, kar ni vezano na materialni svet potrošništva," je v biltenu zapisal podpredsednik PZS Jožef Bobovnik.

Tomaž Kumer

Poleg vseh dolgoletnih prostovoljcev je nagrado prejel tudi Ciril Kunst starejši (PD Rečica ob Savinji) za enajstletno predsedovanje društvu. Zaslužen je, da je društvo takrat dobilo grb, razvili so prapor, v osnovni šoli ustanovili krožek, kot prostovoljec pa sodeluje že častitljivih 90 let. 

Aktivnejši pristop k športnemu prostovoljstvu

Da je organizacija velikih športnih dogodkov zahteven proces, ki ga brez prostovoljcev ni mogoče izvesti, so jasni tudi organizatorji Olimpijskega festivala evropske mladine (OFEM), ki ga bo prihodnje leto gostil Maribor. Za izvedbo prireditve bo ključni člen predstavljala ekipa približno od 700 do 800 zagnanih prostovoljcev. Ti so skupni imenovalec vseh evropskih in svetovnih prvenstev, kolesarskih dirk, maratonov in drugih tekmovanj.

Za primerjavo iz tujine – za izvedbo olimpijskih in paraolimpijskih iger Pariz 2024 bodo organizatorji potrebovali kar 45.000 prostovoljcev.

To je številka, ki je slovenskim organizatorjem skorajda nepredstavljiva, hkrati pa v Sloveniji nimamo celostne strategije za vključevanje prostovoljcev v izvedbo velikih športnih dogodkov, kar je v tujini stalna praksa. Potrebe po prostovoljcih organizatorji trenutno rešujejo s pomočjo klubskih članov.

OFEM

Pred mariborskimi organizatorji je tako velik izziv, čeprav smo Slovenci že velikokrat pokazali, da nas šport navdušuje in združuje. Prav zato je Katja Žižek, vodja prostovoljcev OFEM 2023 Maribor, prepričana, da jim bo uspelo oblikovati koncept spodbujanja prostovoljstva na področju športa, ki bo prinesel veliko prednost in dodano vrednost celotni slovenski športni skupnosti: "Naš cilj je zbrati zagnano, motivirano in timsko usmerjeno ekipo prostovoljcev ter jim zagotoviti enkratno in nepozabno mednarodno izkušnjo, na podlagi katere bodo v prihodnosti navduševali številne posameznike, da pomagajo pri organizaciji športnih dogodkov v Sloveniji in tujini."

OFEM

Spoznavanje zakulisja velikega športnega dogodka in dragocene mednarodne izkušnje

Prostovoljci bodo kot obraz prireditve v osrčju dogodka, saj ne bodo prisotni le na vseh športnih prizoriščih, temveč po celotnem Mariboru, kjer bodo pomagali pri vseh pomembnejših delih organizacije in spremljevalnih aktivnostih – od administracije do koordinacije, organizacije, logistike do namestitev.

Za njihovo dobro počutje in zadovoljstvo bodo organizatorji poskrbeli s številnimi ugodnostmi, od zagotovitve usposabljanja za delo in mentorske podpore, prehrane, brezplačnega javnega prevoza po Mariboru in namestitve v primeru večje oddaljenosti od lokacije dogodka do zavarovanja za čas sodelovanja ter certifikata o opravljenem delu, ki služi kot nadaljnja referenca.

Nadejajo pa se lahko tudi vrste zanimivih spremljevalnih aktivnosti, kot so spoznavni večeri, druženje s športniki in trenerji, organizirane vadbe, delavnice in koncerti. Gre torej za odlično priložnost za usvajanje novih znanj in delovnih izkušenj, hkrati pa tudi ustvarjanje novih poznanstev.

Pomoč ponudile številne organizacije in institucije

Trenutno poteka vseslovenska akcija pridobivanja prostovoljcev za OFEM 2023. V duhu povezovanja in ljubezni do športa so se aktivnostim pridružile tudi številne organizacije in institucije, ki so projekt prepoznale kot odlično priložnost za sodelovanje. Partner na področju prostovoljstva je Mladinski kulturni center Maribor, ki se ponaša z bogatimi izkušnjami s področja prostovoljstva in dela z mladimi.

OFEM

Tesno sodelujejo tudi z Olimpijskim komitejem Slovenije, ki bo kot soorganizator festivala med drugim poskrbel tudi, da bo 'glas' o olimpijskih vrednotah dosegel širšo slovensko javnost. Pomembno vlogo pri sodelovanju bo imela tudi Slovenska vojska, ki bo poleg kadrovske pomoči na področju logistike in transporta poskrbela tudi za prehrano za prostovoljce.

"Verjamem, da nam bo s skupnimi močmi uspelo zbrati ekipo prostovoljcev, ki bo naše mesto in državo s ponosom predstavljala, ter da bomo vsi skupaj izvedli dogodek, ki bo zapisan v zgodovino mariborskega in slovenskega športa," poudarja Žižkova.

"Prepričana sem, da bodo naši prostovoljci s svojo mladostjo in razigranostjo med vse nas ponesli športni duh in veselje. Da bo Maribor prihodnje poletje upravičil OFEM-ov slogan: ENO MESTO, ENO SRCE," dodaja vodja prostovoljcev OFEM 2023 Maribor.

Kdo se lahko pridruži in kako?

Del olimpijske zgodbe lahko postane vsak, ki bo na dan podpisa o prostovoljstvu (maja 2023) dopolnil 16 let, za prostovoljce, ki se prijavljajo iz tujine, pa je pogoj za sodelovanje starost 18 let. Prijave potekajo na spletni strani projekta, kjer so zainteresiranim na voljo tudi dodatne informacije. Organizatorji bodo vse prijavljene kandidate povabili na osebni razgovor, kjer jih bodo seznanili z delom in organizacijo dogodka. Vsi izbrani kandidati pa bodo pred začetkom dela deležni izobraževanja in ustreznega usposabljanja.

Goran Antley

Projekt prostovoljstva podpira tudi ambasador OFEM-a Filip Flisar, ki dodaja: "Menim, da se ljudje premalo zavedajo, kakšnih razsežnosti je dogodek OFEM in predvsem kakšno težo ima. V naše mesto prihajajo najboljši mladi športniki in marsikateri od njih bo že čez nekaj let postal olimpijski prvak. Tako je to izjemna priložnost za vse, ki se bodo angažirali kot prostovoljci, da začutijo ta izjemni športni utrip in spoznajo bodoče Dončiče in Đokoviče, spoznajo njihovo naravo dela, pripravo na tekmovanja in trenersko-organizacijski ustroj, ki stoji za njimi."

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol