22. 12. 2023, 17:48 | Vir: STA

Konec sočutja? Kar 700 ljubljanskih brezdomcev bi lahko sredi zime ostalo brez edinega toplega prostora

Bor Slana/Bobo

Vsakdo si zasluži topel obrok in prho, so prepričani na pristojnem ministrstvu. Kje se zapleta?

Ministrstvo za delo na čelu z ministrom Luko Mesecem redovno skupnost uršulink poziva, naj v duhu prihajajočih praznikov zagotovi Dnevnemu centru za brezdomce v Ljubljani nemoteno delovanje na obstoječi lokaciji tudi v prihodnje, so sporočili z ministrstva.

Center deluje že 17 let

Center za brezdomce v Ljubljani, ki na Kongresnem trgu brezdomcem nudi hrano, higieno in oblačila, upravlja Društvo prostovoljcev Vincencijeve zveze dobrote, ki mu red uršulink, ki ima prostore v lasti, pogodbe za brezplačen najem ni podaljšalo, je oktobra letos poročala Družina. Kot so sporočili z ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, z zaskrbljenostjo spremljajo dogajanje glede centra za brezdomce, ki mu, kot so navedli, skupnost Uršulink Rimske unije po 17 letih ne želi podaljšati najema.

"Društvu prostovoljcev Vincencijeve zveze dobrote tako grozi, da bo približno 700 brezdomcev sredi zime v mrazu ostalo brez svojih prostorov, kamor se lahko umaknejo z ulic, in kjer so jim na voljo topli obroki, pralnica, tuš itd.," so zapisali pri ministrstvu. Omenjeno redovno skupnost pozivajo k podaljšanju pogodbe z Vicencijevo zvezo.

Profimedia

Do srečanja z uršulinkami ni prišlo

Navedli so, da so v teh dneh zaman iskali termin za sestanek s skupnostjo uršulink, da bi skupaj našli rešitev, ki bi omogočila nadaljnjo skrb za brezdomne osebe v središču Ljubljane in zagotovila obstanek Centra za brezdomce na obstoječi lokaciji vsaj do konca zime.

Ministrstvo sicer društvu prostovoljcev Vincencijeve zveze dobrote v okviru mreže javnih socialnovarstvenih programov sofinancira petletni program celostne obravnave brezdomnih oseb, ki je namenjen ohranjanju nastanitvene podpore in spodbujanju njihove aktivnosti in samostojnosti.

Društvo v sklopu aktivnosti skrbi za vračanje dostojanstva brezdomnim osebam, jim zagotavlja psihosocialno pomoč, socialno rehabilitacijo, jim omogočajo pridobivanje veščin za življenje in delo ter zagotavlja možnosti za njihovo kakovostno preživljanje prostega časa, so še navedli na ministrstvu.