N. V. | 15. 5. 2023, 15:03

Brezdomec poskrbel, da v ljubljanski parkirni hiši ni več vandalizma: "Ljudje hodijo mimo, dokler od nas nečesa ne potrebujejo"

Borut Živulovič/Bobo

"Ljudje, ki te spoznajo, uvidijo, da nisi tako napačen," je svojo zgodbo s Slovenci delil brezdomec.

"Zanimivo je, kako ljudje hodijo mimo brezdomnih, dokler od nas nečesa ne potrebujejo," svojo pripoved začne ljubljanski brezdomec, zaradi katerega je slovenska prestolnica varnejša.

Opiše, da spi v garaži oziroma javni parkirni hiši. Zadnjič se je pri njem ustavil človek, s katerim ni nikoli imel kakšne posebne interakcije: "Od mene je želel pridobiti informacijo, ali se v tej garaži lahko parkira ponoči. Odvrnil sem, da lahko in da tu spim, nato me je vprašal, če sem za dogovor, saj ima zelo drag avto, da bi mu ga pogledal in popazil." Bil je za. Neznanec mu je v roke stisnil nekaj denarja.

Čuva avtomobile v garaži

Neke noči je tako v garažo v prestolnici res prišel nepridiprav in preizkušal, če je kak avto odklenjen. Ni pa pričakoval, da v temi nekdo leži in pazi na avtomobile. Brezdomec je nanj zavpil, nepridiprav pa je prestrašeno zbežal.

Prijela se ga je titula paznika garaže. "Tudi zaradi moje prisotnosti zdaj tam ni več vandalizma," se zaveda.

"Zadnjič sem za rojstni dan od gospoda, ki mu čuvam avto, nepričakovano dobil lepo darilo," je zapisal za revijo Kralji ulice, zapis pa so v celoti objavili tudi na Facebooku.

Brezdomci so ljudje, kot mi vsi. Vendarle pa dokler nečesa od njih ne potrebujemo, hodimo mimo njih, kot da jih ni. "Ljudje, ki te spoznajo, uvidijo, da nisi tako napačen," pojasnjuje varuh ljubljanske garaže in nagovarja, da si končno podamo roke.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ