N. V. | 11. 5. 2023, 13:14

Naredimo skupaj nekaj dobrega: brezdomci v Ljubljani potrebujejo našo pomoč

Srdjan Zivulovic/Bobo

Nudijo nastanitveno podporo brezdomcem, ob tem pa prosijo Slovence, da jim pomagajo.

Z društva za pomoč in samopomoč brezdomcem Kralji ulice v Ljubljani so na Facebooku prosili za pomoč. Za potrebe njihovega programa nastanitvene podpore iščejo nekaj pohištva in drugih predmetov.

Potrebujejo:

  • posteljo (vzmetnica, posteljno dno, posteljni okvir) v merah 140 x 200 centimetrov,
  • dve postelji (vzmetnica, posteljno dno, posteljni okvir) v merah 160 x 200 centimetrov,
  • dva LCD-televizorja,
  • dve samostoječi garderobni omari,
  • kuhinjo ali dve,
  • dva šotora za program njihovega dnevnega centra.

Kontakt je objavljen na njihovi Facebook strani, za odvoz pohištva v Ljubljani in okolici pa poskrbijo sami.

Nastanitvena podpora

Četudi stanovanjska izključenost še zdaleč ni edina izključenost v življenju brezdomnega človeka, pač pa je najpogosteje ena od akumulirajočih se in sodelujočih oblik izključenosti, pa varna nastanitev pomeni izhodišče za nadaljnja prizadevanja posameznika.

Borut Živulovič/Bobo

Program izhaja iz načela, da bi morala biti pravica do stanovanja ena od temeljnih in neodtujljivih pravic ljudi. Varna nastanitev je predpogoj za stabilizacijo in izboljšanje kakovosti človekovega življenja ter posledično doseganje želenih sprememb tudi na drugih področjih – urejanje dokumentov in statusa, psihosocialna rehabilitacija, nadaljevanje izobraževanja, vključevanje v programe zdravljenja, vključevanje na trg dela, oblikovanje vizij za prihodnost …

Osnovni namen programa je zato prispevati k uresničevanju pravice do varne nastanitve za brezdomne posameznike in družine, ki so praviloma večkratno in izjemno socialno izključeni in imajo zato slabše možnosti za uresničevanje te pravice. Obsega vzpostavljanje novih nastanitvenih možnosti ter pripravo ljudi za prehod iz bivanja na cesti v samostojno bivanje. 

Namen bivanja v programu je, da si stanovalci v tem obdobju z ustrezno strokovno podporo urejajo in izboljšajo pogoje svojega življenja, v večji meri dosegajo cilje, ki si jih sami zastavijo, ter da se po tem obdobju v čim večji meri bivalno osamosvojijo oziroma bolj kakovostno obvladujejo svoje življenje.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol