STA/Uredništvo | 17. 2. 2024, 16:36

Odstranjen želodec: žrtvama nedopustne zdravniške napake na pomoč priskočili pri znanem ljubljanskem ponudniku bureka

Facebook/Burek Olimpija

Pri Bureku Olimpija so se odločili, da bodo oškodovancema finančno pomagali.

Na nedopustno zdravniško napako, zaradi katere so na ljubljanskem Onkološkem inštitutu napačnemu pacientu odstranili želodec, so se javno odzvali tudi pri ljubljanskem ponudniku hitre hrane Burek Olimpija, kjer so se odločili za velikodušno gesto in oznanili, da obema oškodovancema podarjajo 2000 evrov. Z denarjem jima želijo olajšati iskanje pravne pomoči.

Naj se takšna šlamparija več ne zgodi

"Oškodovancema podarjamo 2.000 evrov, tako da bosta lažje najela odvetnike in prejela primerno odškodnino," so pri Bureku Olimpija zapisali na Facebooku in dodali: "Naj se vzpostavi sistem, da se takšna šlamparija nikoli več ne zgodi."

"Bolni verjetno ni dobil tako ažurnega zdravljenja, kot bi ga moral … zelo žalostno," so pri ljubljanskem gostinskem ponudniku še izpostavili v enem izmed komentarjev. Njihova gesta je med uporabniki naletela na veliko odobravanja, objavo je všečkalo skoraj tisoč uporabnikov, skoraj 150 uporabnikov pa jo je delilo. 

Profimedia

Napako storil zunanji izvajalec

Na Onkološkem inštitutu Ljubljana so januarja operirali bolnika, ki naj bi imel raka želodca in mu želodec odstranili. Nekaj tednov po operaciji je moški prejel klic, da se je zgodila napaka in da raka v resnici ni imel, je prvi poročal portal N1

Napaka se je zgodila zaradi zamenjave tkivnih vzorcev med dvema pacientoma s strani zunanjega izvajalca - Medicinskega centra Barsos, ki skrbi za diagnostične postopke. Posledično je bila izvedena operacija na napačni osebi. 

Direktorica Medicinskega centra Barsos Urša Murn. Predstojnik Inštituta za patologijo, prof. dr. Jože Pižem.

Direktorica Medicinskega centra Barsos Urša Murn. Predstojnik Inštituta za patologijo, prof. dr. Jože Pižem.

24ur/posnetek zaslona

Oba oškodovanca nemudoma obvestili

Ko so posumili, da je prišlo do zamenjave vzorcev tkiv, so na Barsosu sprožili preiskavo izvedenih postopkov, prejeti rezultati pa so sum potrdili. O tem so nemudoma obvestili oba bolnika, je na novinarski konferenci poudarila direktorica centra Urša Murn. Kje v postopku je prišlo do napake, z gotovostjo še ne morejo povedati, je dejala.

S pacientoma so v stiku in bodo v neposrednem sodelovanju z njima poiskali tudi najustreznejše rešitve, ki jima bodo lahko vsaj malo ublažile situacijo, je napovedala.

Novo na Metroplay: Aljoša Bagola in Matej Šarc│1, 2, 3 ... bis! Podkast Slovenske filharmonije