24. 6. 2022, 18:48

Čaka nas peklenska vročina: temperature kmalu tudi blizu 40 stopinj

Aleksandra Saša Prelesnik

Če vam je že sedaj vroče, si boste morali glede na napovedi vremenoslovcev v kratkem poiskati boljšo ohladitev. 

Vročina bo v Sloveniji preko vikenda še kar znosna. Vremenoslovci pričakujejo popoldanske temperature med 28 in 33 stopinjami. A vse kaže, da nas bo s ponedeljkom zajel izrazit vročinski val.

Temperature se bodo povzpele do 37 stopinj

Glede na meteorološke podatke bo od ponedeljka Iznad severne Afrike prek Italije proti srednji Evropi dotekal vse bolj vroč zrak ki bo na severu dosegel tudi Baltik in Skandinavijo. Najverjetneje bo šlo za razmeroma suho vročino, verjetnost neviht se bo nekoliko povečala šele konec tedna, so zapisali vremenoslovci Agencije Republike Slovenije za okolje.

Aleksandra Saša Prelesnik

Od ponedeljka pa vse do sobote ali nedelje lahko v večjem delu Slovenije pričakujemo najvišje dnevne temperature med 32 in kar 37 stopinj. 

Lahko se pojavi tudi izjemna suša

Ob vse večji vročini obstaja tudi vse večja nevarnost suše, ki je v večjem delu zahodne, osrednje in jugozahodne Slovenije že zdaj izrazita, ob vročinskem valu pa lahko preide tudi na mejo izjemne suše. 

Facebook/Arso

Kot so še zapisali pri agenciji Arso, ponekod na Primorskem tako sušnega 12-mesečnega obdobja kot letos od leta 1950 še ni bilo. Na nekaterih merilnih postajah so bili tudi vsi meseci letošnjega leta padavinsko pod dolgoletnim povprečjem.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord