P.M. | 7. 3. 2023, 07:00

Cankarjev dom z novo pridobitvijo: poklon eni najbolj drznih žensk 20. stoletja

Srdjan Živulovič/Bobo

Slovenski hram kulture bo s tem ohranil spomin na Slovenko, ki jo poznajo po vsem svetu.

Cankarjev dom je že lani končal prenovo tridesetih garderob ter zgradil tudi novo dvorano v petem nadstropju, v kateri bo sto sedežev. Ta se bo imenovala Dvorana Alme Karlin, po Almi Karlin, slovenski pisateljici in svetovni popotnici, ki je s svojim delom zaznamovala prejšnje stoletje slovenske zgodovine. 

Svobodnjaški duh in pogum

Za čas, v katerem je Karlinova živela (1889-1950), si je Celjanka zadala za tiste čase zelo drzen načrt – da se odpravi na potovanje po svetu, in to kar sama. Načrt je v večji meri tudi izpolnila, v svojem življenju je izdala tudi številne romane, potopise, proze, pesmi in črtice. Pisala, predavala in ustvarjala je vse svoje življenje, številni spominki z njenih potovanj so danes razstavljeni v Pokrajinskem muzeju v Celju.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Interkomprehensja (@interkomprehensjaeu)

Alma Karlin se je na potovanje podala leta 1919, domov se je vrnila devet let kasneje. Med svojimi pustolovščinami je obiskala Južno in Severno Ameriko, Daljni vzhod, Tihomorske otoke, Avstralijo, Novo Zelandijo in Jugovzhodno Azijo.

Kulturnica z velikim srcem

Po prihodu v domovino je radovednemu občinstvu o svojih doživetjih predavala tako na domačih kot na tujih tleh in nesebično pomagala številnim domačinom s svojim znanjem jezikov. Žal se je njeno življenje končalo v pomanjkanju in o njej Slovenci nismo tako pogosto slišali. 

Razstava "Kolumbova hči" v Cankarjevem domu.

Cankarjev dom je bil s Karlinovo v preteklosti že povezan, saj je leta 1995 produciral monodramo Alma Uršule Cetinski, pripravili pa so tudi razstavo o njenih potovanjih z naslovom "Kolumbova hči". Odločili so se, da po njej poimenujejo novo dvorano, ki se razteza na približno 400 kvadratnih metrih površine. Z novo dvorano bo Cankarjev dom dobil prizorišče številnih uprizoritvenih umetnosti, koncertov, večerov uglasbene poezije, kulturno-vzgojnih prireditev, humanističnih in literarnih dogodkov, simpozijev, pogovorov in živahnega srečevališča obiskovalcev, so povedali za Ljubljanainfo.

Novo na Metroplay: "Te volitve bodo res prelomne" | N1 podkast s Suzano Lovec