A. B. | 8. 10. 2022, 21:47 | Vir: Sensa

Čas je, da ženskam, ki si ne želijo imeti otrok, nehamo vzbujati občutek krivde

Profimedia

Razlogi, zaradi katerih se ženske odločijo, da ne bodo imele otrok, so prav tako tehtni in upravičeni kot tisti, zaradi katerih si jih druge ženske želijo.

Čas je, da prenehamo obsojati ženske, ki si ne želijo imeti otrok in jim zaradi tega nehamo vzbujati občutek krivde. Čas je, da nehamo domnevati, da je to težava, ki jo morajo rešiti, saj je – kot vse v življenju – tudi to izbira.

Želja, da na svet prinese otroke, mora ostati izbira ženske – in vso pravico ima, da tega ne stori.

Nekatere ženske si ne želijo otrok zato, ker vedo, da ne morejo prenesti takšne obveznosti do konca življenja. Nekatere so preveč osredotočene na svojo kariero in vedo, da ne bodo mogle svojega časa in pozornosti v celoti posvetiti svojim otrokom. Nekatere si tega preprosto ne želijo zaradi finančnih ali drugih razlogov.

Profimedia

Razlogov je veliko, in vsak izmed njih je tehten in upravičen

Čas je, da jih pohvalimo za njihovo samozavedanje in poštenost, namesto da jih obsojamo. Ženske, ki se odločijo, da ne bodo imele otrok, namesto da bi podlegle pritiskom in jih vseeno imele (in pri tem zaradi takšnih ali drugačnih razlogov ne bi mogle opravljati najboljše materinske vloge) je treba spoštovati. 

Biti mati s polnim delovnim časom je že tako ali tako izziv, sploh pa, če na to ženska še ni pripravljena.

Toliko otrok po svetu trpi zaradi pomanjkanja pozornosti in ljubezni, ker so njihovi starši preveč zaposleni ali preveč zataknjeni v svojih lastnih težavah. To, da je življenje nekoga drugega povsem odvisno od vas, je velika odgovornost. 

Profimedia

Biti mama je neverjeten občutek, a ženske niso zato na svetu

Ko so Oprah Winfrey vprašali, zakaj nima otrok, je odgovorila: "Ugotovila sem, da se v svojih oddajah srečujem z ogromnim številom ljudmi, ki imajo težave – predvsem zaradi tega, ker so imeli starše, ki se niso zavedali, kako resno delo je starševstvo."  

Ta ugotovitev jo je še bolj spodbudila k temeljitemu razmisleku o tem, kaj si zares želi tudi sama.

Čas je, da nehamo pritiskati na ženske, ki nimajo otrok, naj jih imajo – in jih potem, ko vendarle podležejo pritisku, zmerjati s 'slabimi materami'. Tako kot je hvalevredna izbira ženske, da ima otroke, bi morala biti tudi ta, da jih nima.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol