23. 12. 2022, 22:26 | Vir: STA

Čas za streznitev! Osupljiva statistika priča, kako nevarno je, če med vožnjo uporabljate telefon

Fotografija je simbolična.

Profimedia

Prihajajo praznični dnevi, toda idila se lahko hitro skazi, če na cesti nismo previdni. Če, jasno, vozimo pod vplivom alkohola. In še nekaj je, čemur se morate izogniti za vsako ceno!

Agencija za varnost prometa vse udeležence v prometu spodbuja k odgovornemu obnašanju na cestah med prazniki, da teh dni ne bi zaznamovale tragedije. V agenciji poudarjajo, da ne obstaja varna meja pitja alkohola, zato prosijo vse, ki bodo uživali alkohol, da ne sedejo za volan. Prav tako vse voznike prosijo za pozornost do kolesarjev in peščev.

Za varnost v prometu je pomembno tudi ohranjanje ustrezne varnostne razdalje in s tem varne zavorne poti, prilagoditev hitrosti vožnje v času slabše vidljivosti in zimskih razmer, za katere morajo biti primerno pripravljena tudi vozila, so sporočili iz agencije.

V primeru prometne nesreče ali sunkovitega zaviranja je varnostni pas izredno pomemben, zato poudarjajo, da naj se tudi na najkrajših razdaljah pripnejo vsi potniki v vozilu. Prav tako vse voznike prosijo, da varujejo najbolj izpostavljene v prometu z zmerno in spoštljivo vožnjo.

Velika nevarnost za promet

Ob porastu uporabe družbenih omrežij in ostalih digitalnih vsebin pa veliko nevarnost v prometu predstavlja uporaba mobilnih telefonov.

Profimedia

Po podatkih agencije v primeru pisanja sporočil, branja digitalnih vsebin in spremljanja družbenih omrežij v telefon gledamo kar 70 odstotkov časa, na dogajanje v prometu pa smo tako pozorni le 30-odstotno.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol