A. B. | 29. 4. 2023, 12:23

Če se radi vzpnete na ta slovenski hrib ... zdaj boste morali za razgled plačati

Spletna stran/Hribi.net

Od aprila letos, so pristojni sprejeli ukrep, ki je mnoge Slovence pošteno ujezil. "Še zrak začnite zaračunavati," je zapisal eden izmed njih. 

"Od petka, 28. aprila 2023, bo prehod in parkiranje do parkirišča na planini Kuhinja in podkrnskih planin mogoč skozi avtomatsko zapornico," so na Facebooku Občine Kobarid sporočili pristojni in pojasnili, da so bili lastniki zemljišč in drugi upravičenci že pozvani, da oddajo vlogo za prevzem lastniške kartice, s katero lahko zapornico prehajajo brezplačno. 

Prve dni obratovanja bo ob zapornici prisoten informator, ki vas bo v primeru težav usmeril. 

A nad odločitivjo vsi niso navdušeni. Brezplačno parkirišče je namreč mnogim omogočalo brezskrben oddih v slovenskih gorah. 

Parkirišče na planini Kuhinja.

Parkirišče na planini Kuhinja.

Spletna stran/Hribi.net

Cena za celodnevno parkiranje

Za celodnevno pakiranje bodo morali vsi obiskovalci, razen zgoraj navedenih izjem, plačati 10 evrov, a so pristojni razveselili, da bosta prvi dve uri za vse brezplačni. Vsaka nadaljnja ura se po ceniku zaračuna 1 evro.

"Vstop in plačilo je mogoče samo z brezstično plačilno kartico. Za vstop prislonite brezstično plačilno kartico. Zapornica se bo odprla," so razložili postopek vhoda in dodali, da ob izstopu prislonite enako brezstično kartico. Na zapornici se vo prikazal čas parkiranja in znesek, s ponovnim prislonom kartice boste izvedli plačilo. 

Pot na Krn.

Pot na Krn.

Spletna stran/Hribi.net

Vsi nad potezo niso navdušeni

V komentarjih pod objavo se je zvrstilo kar nekaj prebivalcev, ki trdijo, da odločitev ni pravična: "Ne razumem. Ljudje plačujejo članarino Planinski zvezi (PZ), da ureja poti in vi boste zaračunavali parkirnino in služli na ven poti, ki jih ureja PZ," je zapisal in zaključil: "Slovenija ni več za Slovence ampak samo za turiste."

"Za ta denar bi morali zagotoviti bistveno boljšo infrastrukturo in ostale storitve. Če dam še 5€ dobim že tedensko vinjeto," je pripomnil uporabnik. 

Mnogi so se namuznili nad odločitvijo občine, da je plačilo mogoče le s plačilno kartico, ne pa tudi z gotovino. "Gotovina je uradno plačilno sredstvo v Sloveniji po ustavi. Zato mora biti omogočeno plačevanje tudi z gotovino," so mnenja komentatorji. Nekateri so sprejeto odločitev pozdravili, saj da gre za pristop, ki so ga uvedli že po marsikaterih drugih lokacijah po Sloveniji. 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol