STA/P.M. | 22. 4. 2023, 16:24

Čebelice so naš ponos: povezale so nas s celotnim planetom

Profimedia/fotomontaža

Z vpisom na prestižni seznam Združenih narodov smo Slovenci dobili izjemno potrditev o skrbi za njih.

Ministrica za kulturo Asta Vrečko je v Radovljici predsedniku Čebelarske zveze Slovenije Boštjanu Noču izročila listino o vpisu čebelarstva na Unescov reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva. Vpis je označila kot zelo pomemben in izpostavila povezanost čebelarstva s kulturo.

Zasluge gredo tudi čebelarjem

Čebelarstvo je z vpisom na seznam postalo del bogate in raznolike nesnovne kulturne dediščine, ki združuje države sveta v spoštovanju dosežkov preteklih generacij in navdihuje ustvarjalnost sodobnih izrazov in družbenih praks.

Boštjan Noč

Boštjan Noč

Žiga Živulovič jr./Bobo

Priznanje Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo je tudi zahvala vsem čebelarjem, ki s svojim načinom življenja negujejo tradicijo, svoja znanja in veščine prenašajo iz roda v rod, s svojo ljubeznijo do narave in čebel pa skrbijo za občutljivo ekološko ravnovesje in trajnostni razvoj.

Kažejo naš odnos do narave

Kot je na dogodku ob prevzemu faksimila vpisa v izjavi za medije dejala ministrica, je čebelarstvo v kulturo vpeto na različne načine. "Kulturna dediščina in čebelarstvo sta od vsega začetka zelo povezana, sodobna umetnost tudi s tega področja jemlje svoje navdihe in razmišljanja," je poudarila.

Poleg čebelarstva so na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine vpisani že Škofjeloški pasijon, obhodi kurentov, klekljanje čipk in suhozidna gradnja ter tradicija reje lipicancev.

V Radovljici imamo tudi izjemen Muzej čebelarstva.

V Radovljici imamo tudi izjemen Muzej čebelarstva.

Samo Šmarčan

"Zavedati se moramo, da so čebele in odnos do narave tisto, kar nam določa življenje. V času podnebnih sprememb je tudi kultura tista prva, ki se bo postavila na to stran," je še dejala.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol