A. B. | 17. 3. 2023, 06:35

V Celju so srčno sprejeli skupino mladih, prizadetih v najhujšem turškem potresu (FOTO)

Mestna občina Celje

Sprejeli so jih z odprtimi rokami, županu pa so mladi v zameno poklonili prav posebno darilo. 

V Celje je prispela skupina mladih iz Gaziantepa, turškega mesta, ki ga je močno prizadel potres, in s katerim je Celje pobrateno od leta 2014. "Zelo smo veseli, da imamo priložnost gostiti skupino iz Turčije, saj jim tako lahko vsaj nekoliko olajšamo stisko in jim namenimo nekaj lepih dni," so zapisali v sporočilu za javnost. 

Mladi, ki jih spremljajo trije učitelji in sodelavec tamkajšnje občine, so dan začeli na Celjski koči, kjer so jih peljali na nočni pohod z baklami. Ogledali so si Stari grad Celje, staro mestno jedro, Tropsko hišo, Celjski mladinski center pa jim je pripravil lov na legende.  

V Mestni občini Celje jih je sprejel tudi župan Matija Kovač, ki jim je izrekel iskreno dobrodošlico in še osebno izrazil sočutje ob stiski, ki jo doživljajo, ter jim predal darilo za županjo Fatmo Sahin. Profesorju Fikretu Kayi, ki je v Celje pospremil že peto skupino mladih, je podelil zahvalo za krepitev vezi med mladimi iz Celja in Gaziantepa ter mu v spomin ob upokojitvi izročil celjskega viteza.

Gostje so županu med drugim podarili personaliziran dres svojega nogometne kluba in ga povabili na uradni obisk v Gaziantep z željo, da bi bil prav to njegov prvi uradni obisk v tujini. 

Mestna občina Celje

Dan so prijatelji iz Turčije nadaljevali na Srednji šoli za gostinstvo in turizem, kjer so jim predstavili delo v učni kuhinji in razkazali šolo. Ogledali so si Tehnopark Celje in se sprehodili po mestu.

Prijateljstvo med Celjem in Gaziantepom

Čaka jih še obisk Kmetije Podpečan in kegljanje v Golovcu. Soboto bodo preživeli na drsališču in obiskali nakupovalno središče, nedelja bo namenjena zunanjim aktivnostim na Celjski koči, v ponedeljek pa si bodo pred odhodom domov ogledali še Ljubljano.  

Mestna občina Celje

"Veseli in ponosni smo, da kljub veliki razdalji med mestoma prijateljstvo med Celjem in Gaziantepom živi. Lani je bila v Turčiji skupina celjskih skavtov, danes se je srečanju z županom pridružil njihov vodja David Horvat. Lepo je videti, kako globoke sledi pustijo izmenjave med mladimi," so dodali in zaključili: "Turškim prijateljem želimo veliko moči in poguma ob okrevanju po naravni katastrofi."

Mestna občina Celje

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord