8. 11. 2023, 09:41 | Vir: STA

V Celju do konca tedna sejemska prireditev za promocijo Slovenske vojske

Bobo

Slovenska vojska bo od danes do sobote na Celjskem sejmu že tretjič gostila promocijsko prireditev V službi domovine, na kateri bodo predvsem dijakom srednjih šol v sklopu predmeta aktivno državljanstvo predstavili vojaški poklic, sejem pa bo brezplačno na ogled tudi drugim, ki jih zanimata dejavnost in opremljenost slovenskih oboroženih sil.

Moto letošnje predstavitve je Skupaj, enotno in vztrajno, ki ga bodo vojaki v Celju uprizorili s predstavitvami vojaških poklicev, opreme, oborožitve in sredstev, ki jih uporabljajo za izvajanje svojega poslanstva in nalog. Predstavili bodo možnosti vključevanja v vojsko in razvoja različnih kariernih poti, obiskovalcem pa bodo na voljo statične in dinamične predstavitve v hali in ob njej.

Na sejemski prireditvi bodo predstavili več kot 30 enot Slovenske vojske in več kot 50 vojaških poklicev. Dogajanje bodo popestrili nastopi gardne enote, na voljo bo degustacija izdelkov iz vojaške pekarne, obiskovalci pa se bodo lahko pogovorili in se slikali z vrhunskimi slovenskimi športniki, ki so zaposleni v športni enoti Slovenske vojske.

Na razstavnih točkah si bo mogoče ogledati raznovrstno oborožitev, vozila in drugo opremo, na voljo bo praktični preizkus natančnosti na strelskih simulatorjih za avtomatsko puško. Obiskovalcem bo na voljo tudi preizkus streljanja z repliko avtomatske in zračne puške.

Pripadniki gorskega polka bodo predstavili osnove plezanja v gorah, prvič bo prikazana uporaba taktičnega simulatorja Guardiaris za urjenje v postopkih rokovanja z orožjem, obiskovalci pa se bodo lahko pridružili tudi vožnji z oklepnimi vozili 6 x 6 Valuk in 8 x 8 Svarun.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol