21. 9. 2023, 12:37 | Vir: STA

Denarnica ne bo več trpela: cene več sto izdelkov znižali še v eni balkanski državi

Profimedia

Naslednji teden bodo seznam cenejših izdelkov predvidoma še razširili.

Makedonska vlada je ta teden sprejela odločitev o znižanju in omejitvi cen za več sto izdelkov iz 25 skupin živil. Cene je znižala za najmanj deset odstotkov, veljale pa bodo od danes do 30. novembra. Podobno so minuli teden storili tudi na Hrvaškem in v Srbiji. V vseh treh državah imajo ti izdelki posebno oznako. Makedonska vlada je znižala cene za 25 skupin izdelkov, med njimi mesa, sadja, zelenjave, riža, testenin in pekovskih izdelkov.

Gospodarski minister Kreshnik Bekteshi je poudaril, da je znižanje cen desetodstotno, a da za toliko niso znižali obstoječih cen, temveč cene, ki so veljale 1. avgusta. "Če so se od 1. avgusta do zdaj cene nekaterih izdelkov drastično povišale, bi to lahko pomenilo tudi od 30- do 40-odstotno pocenitev," je pojasnil.

Profimedia

Naslednji teden bodo seznam cenejših izdelkov predvidoma še razširili. S tem ukrepom bodo skupno inflacijo v živilskem sektorju po ocenah Bekteshija znižali za štiri do pet odstotkov.

Odločitev o znižanju cen nekaterih živil sta že minuli teden sprejeli srbska in hrvaška vlada. V Srbiji so do konca leta omejili cene za 20 izdelkov, ta teden pa naj bi jih dodali še deset. Na Hrvaškem so do konca marca omejili cene za 30 skupin živil.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol