A. B. | 5. 12. 2022, 11:38 | Vir: STA

Cene za plin in elektriko v Sloveniji znatno poskočile

Profimedia

Plin za gospodinjstva je v tretjem četrtletju letošnjega leta za 22 odstotkov dražji, elektrika za 31 odstotkov. 

Cene zemeljskega plina in elektrike za gospodinjske odjemalce so se v tretjem letošnjem četrtletju zvišale. Glede na četrtletje pred tem se je povprečna cena zemeljskega plina zvišala za 22 odstotkov, cena elektrike pa za 31 odstotkov. Omenjena energenta sta se podražila tudi za negospodinjske odjemalce.

Višje cene 

Povprečna cena zemeljskega plina je za gospodinjske odjemalce v trimesečju od julija do konca septembra znašala 0,094 evra na kilovatno uro, povprečna cene električne energije pa 0,205 evra na kilovatno uro, je danes sporočil državni statistični urad. Za negospodinjske odjemalce se je cena za kilovatno uro zemeljskega plina brez DDV zvišala za 19 odstotkov na 0,075 evra, cena elektrike pa za četrtino na 0,204 evra za kilovatno uro.

Kot so v objavi spomnili statistiki, so na cene zemeljskega plina in električne energije deloma vplivali ukrepi, sprejeti za omilitev posledic zaradi vpliva visokih cen energentov, s katerimi so se začasno znižali ali odpravili določeni prispevki.

Od 1. septembra velja regulacija cen plina in elektrike 

Cene elektrike za gospodinjstva in male poslovne odjemalce, tudi tiste v večstanovanjskih stavbah, ter za porabo v skupnih prostorih večstanovanjskih stavb je vlada s septembrom omejila na 0,118 evra na kilovatno uro po višji tarifi, 0,082 evra na kilovatno uro po nižji tarifi in 0,098 evra na kilovatno uro po enotni tarifi.

Profimedia

Pri plinu so za gospodinjstva in za skupne gospodinjske odjemalce najvišje dovoljene tarifne postavke cene znašale 0,07300 evra na kilovatno uro brez DDV. Za male poslovne odjemalce in osnovne socialne službe najvišje dovoljene tarifne postavke brez DDV medtem znašajo 0,07900 evra na kilovatno uro.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.