STA/M.P. | 15. 6. 2022, 14:13 | Vir: STA

Napetost narašča: nove cene goriv tik pred razkritjem?

Bobo/Profimedia/fotomontaža

Napovedi o vsesplošni draginji krožijo že nekaj časa, že v kratkem pa naj bi državljani izvedeli, po kakšni ceni na liter se bomo vozili v prihodnje. Kaj se nam obeta?

Premier Robert Golob, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Matjaž Han ter minister za infrastrukturo Bojan Kumer bodo predstavili prve predloge za blažitev draginje, ki so jih sprejeli na seji in predstavljajo eno od prednostnih nalog nove vlade na začetku mandata.

Prvi nabori ukrepov že znani?

Kot sta poročala Televizija Slovenija in POP TV, je medresorska delovna skupina za pripravo ukrepov za blaženje energetske in prehranske draginje že pripravila prvi nabor ukrepov, ki se nanašajo na cene pogonskih goriv.

Po informacijah omenjenih televizij naj bi šlo za več manjših ukrepov, med katerimi pa naj ne bi bilo regulacije maloprodajnih cen bencina in dizla, kot je v veljavi do 10. avgusta.

Golob je predhodno izrazil prepričanje, da bodo ukrepe za blažitev draginje pripravili do konca meseca, da bo lahko nato sledila njihova izvedba.

Profimedia

Po naftnih derivatih bo po Golobovih besedah sledila elektrika, nato hrana in na koncu še plin.

Po napovedih bodo ukrepali v dveh fazah: najprej naj bi se z deležniki skušali dogovoriti o delitvi bremen zmanjšanja cen za gospodinjstva in podjetja, če to ne bo uspešno, pa naj bi sledila cenovna regulacija.

Profimedia

Bodo cene šle v nebo?

Potem ko je vlada na mizo že dala sveženj ukrepov za pogonska goriva, se je pet ministrov, ki sestavljajo delovno skupino, po sestanku zavilo v molk.

V oddaji 24 ur zvečer na POP TV so se zato vprašali, kaj to pomeni in ali bo res konec regulacije cen goriva?

Kot je ocenil dekan fakultete za energetiko Sebastijan Seme, podobno kot pri električnih energiji, gre tudi pri gorivih za razmerje nekaj čez 50 oziroma pri gorivih celo 60 odstotkov deleža, ki pade na trošarine in davek. To ne velja le za Slovenijo, temveč za večino evropskih držav in vlada tukaj nima nekega manevrskega prostora," je povedal.

Kot je znano, liter najbolj prodajanega, dizelskega goriva zdaj brez dajatev stane 77 centov, kar je 53 odstotkov končne cene.

Lahko tako prihranimo?

Lahko tako prihranimo?

Profimedia

Preostanek cene predstavljajo prispevki za obnovljive vire energije, podporo proizvodnji, zagotavljanje prihrankov ter trošarine in DDV.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol