K. R. | 26. 10. 2023, 20:51

Na otvoritvi novega centra Rog večje število protestnikov: vhod v center varuje posebna enota policije (FOTO)

Borut Živulovič/Bobo

Protestniki glasno pozivajo k bojkotu prenovljenega kulturnega središča.

V Ljubljani poteka odprtje novega Centra Rog, ob katerem se odvija tudi protest, ki se ga je udeležilo več sto protestnikov, ki so se uro pred uradnim odprtjem začeli zbirati pred obnovljeno stavbo, v kateri je bila nekoč znamenita tovarna koles, zatem pa avtonomna kulturna cona, in začeli s transparenti hoditi okoli stavbe. Ob tem so z grafiti, nalepkami in barvo označevali fasado ter stekla izložb, je poročala RTV Slovenija.

Borut Živulovič/Bobo

Protest naslovili z Jankovićevimi besedami

Po oceni Televizije Slovenija se je v Parku izbrisanih pred novim centrom Rog od 18. ure dalje zbralo med 500 in 800 protestnikov. Poleg transparentov so s seboj prinesli tudi bobne. Protest so naslovili "Mal je velik tale Rog za okrog, nje?", kar so bile besede, ki jih izrekel ljubljanski župan Zoran Janković

Borut Živulovič/Bobo

Na otvoritev le gostje z vabili

Protestniki so imeli na tansparentih različne napise. Aktivist Miha Blažič, znan tudi kot raper N'toko, je nosil transparetnt z napisom "javni prostor, privatna zabava", neka druga protestnica je nosila tablo z napisom "cekin za Čeferin", na visokem transparentu je pisalo "kapitalj", na drugem "Živela avtonomna tovarna Rog" in na največjem "Tajna otvoritev, javna osvoboditev".

Borut Živulovič/Bobo

Zadnji transparent se je navezoval na dejstvo, da so na otvoritev novega centra Rog lahko prišli samo gostje z vabili

Borut Živulovič/Bobo

Varnostniki so jim preprečili vstop

Po tem, ko so eno uro krožili okoli stavbe, so protestniki ob 19. uri poskušali vstopiti na otvoritev, kar so jim preprečili varnostniki, ki so priprli vrata.

Borut Živulovič/Bobo

Že čez nekaj minut so bili na kraju prisotni policisti, ki so s strani prodrli v skupino ljudi in želeli sprostiti prsotor pred vhodom.

Borut Živulovič/Bobo

Sledilo je prerivanje in vzkliki, nato so protestniki začeli v en glas vzklikati "represija - policija" in "represija povsod, pravice nikjer", so dogajanje opisali pri RTV Slovenija.

Borut Živulovič/Bobo

Prerivanje je umirila šele specialna enota policije, protestniki pa so se nato znova odpravili krožit okoli Roga.

Poziv k bojkotu

Protestnike je po navedbah Dnevnika zmotila "arogantna, elitistična in nasilna mestna politika" S protestom so pod sloganom "za drugačni Rog, za drugačno mesto, za drugačno prihodnost!" pozvali tudi k bojkotu prenovljenega centra Rog.

Borut Živulovič/Bobo
Borut Živulovič/Bobo

Po poročanju Televizije Slovenija so si nekateri gostje zaradi protesta premislili in odšli z odprtja.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord