L. PA. | 17. 1. 2024, 12:00

Ukinjanje zavetišča za brezdomce: jih bodo izselili zaradi bližine luksuznega stanovanjskega kompleksa?

Tina Kosec/Bobo

Je načrtovana izselitev brezdomcev iz dnevnega centra, ki dnevno oskrbi okoli sto ljudi, v resnici povezana z dogajanjem na nepremičninskem trgu?

Ljubljana ima vse večjo težavo z brezdomci, ki jih je sploh v središču mesta vse več, kar skrbi tako Ljubljančane kot turiste, prostori zanje pa se kljub velikim potrebam očitno krčijo.

Vse namreč kaže, da bodo ostali brez centra za brezdomce v Plečnikovem podhodu ob Kongresnem trgu, ki brezdomcem nudi hrano, higieno in oblačila, pa tudi nekaj postelj. Center je bil popolnoma prenovljen v letih 2015 in 2020 in dnevno poskrbi za približno sto brezdomcev.

Red uršulink, ki ima prostore v lasti, Društvu prostovoljcev Vincencijeve zveze dobrote, ki upravlja prostore, namreč poleti po sedemnajstih letih ni podaljšal pogodbe za brezplačen najem, smo poročali že konec oktobra. Društvo prostovoljcev je predlagalo tudi plačevanje najemnine, a njihov predlog ni naletel na plodna tla.

Ministrstvo za delo je decembra pozvalo uršulinke, naj dnevnemu centru zagotovijo nemoteno delovanje na tej lokaciji tudi v prihodnje, vsaj do konca zime.

Želeli so najti tudi termin za sestanek z njimi, vendar jim pred prazniki ni uspelo, iz reda uršulink pa so po poročanju MMC RTV SLO na kratko sporočili le, da je nastala situacija plod dolgega procesa, ne nenadne in nepričakovane odločitve. Na vprašanje, kaj bodo s prostori naredili, ne odgovarjajo.

Brezdomci motijo stanovalce Šumija?

Po poročanju Tednika je usoda dnevnega centra še vedno nejasna. Ker nepodaljšanje pogodbe sovpada v vselitvijo prvih stanovalcev v elitni stanovanjski kompleks center Šumi v neposredni bližini, se marsikdo sprašuje, ali je načrtovana izselitev v resnici povezana z dogajanjem na nepremičninskem trgu – z drugimi besedami, ali brezdomci v podhodu in na Kongresnem trgu resnici motijo ljubljansko elito.

Glede na to, da mestna občina z nadomestnimi prostori ne razpolaga in vso odgovornost prelaga na katoliško cerkev, lahko le upamo, da tudi pri nas ne bodo začeli rasti šotorska naselja brezdomcev, kakršna, so spomnili v Tedniku, rastejo v bližini elitnih sosesk v ZDA.

Mestna občina je pred časom sicer obljubila, da načrtujejo gradnjo novega centra za brezdomce na Poljanski, trudili pa se bodo tudi z zaposlovanjem brezdomcev.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol