23. 12. 2023, 18:05 | Vir: STA

Minister Mesec dobil odgovor uršulink glede centra za brezdomce, ki mu grozi zaprtje

Tina Kosec/Bobo

Kot smo poročali, bi njegovo zaprtje prizadelo več kot 700 uporabnikov in uporabnic.

Redovna skupnost uršulink je prepričana, da se bo glede dnevnega centra za brezdomce, s katerim upravlja Društvo prostovoljcev Vincencijeve zveze dobrote, našla rešitev, ki bo sprejemljiva za vse strani. Glede problematike jih je na sestanek neuspešno vabilo ministrstvo za delo, uršulinke pa so zaradi obveznosti predlagale sestanek v novem letu.

Topel obrok sredi zime

Center za brezdomce v Ljubljani, ki na Kongresnem trgu brezdomcem nudi hrano, higieno in oblačila, upravlja Društvo prostovoljcev Vincencijeve zveze dobrote, ki mu red uršulink, ki ima prostore v lasti, pogodbe za brezplačen najem ni podaljšalo, je oktobra letos poročala Družina.

Profimedia

Ministrstvo za delo na čelu z ministrom Luko Mesecem je redovno skupnost uršulink pozvalo, naj v duhu prihajajočih praznikov zagotovi Dnevnemu centru za brezdomce v Ljubljani nemoteno delovanje na obstoječi lokaciji tudi v prihodnje, so v petek sporočili z ministrstva.

Do sestanka (še) ni prišlo

Navedli so, da so v teh dneh zaman iskali termin za sestanek s skupnostjo uršulink, da bi skupaj našli rešitev, ki bi omogočila nadaljnjo skrb za brezdomne osebe v središču Ljubljane in zagotovila obstanek Centra za brezdomce na obstoječi lokaciji vsaj do konca zime.

"Uršulinke smo v teh dneh v polnosti vključene v organizacijo enega največjih mladinskih dogodkov v Ljubljani - Evropsko srečanje mladih, kjer pričakujemo več tisoč mladih romarjev iz vse Evrope. Zato smo ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti tudi predlagale, da se sestanemo v začetku prihodnjega leta. Odgovor na naš predlog še čakamo," so sporočile Uršulinke Rimske Unije.

Ministrovo zanimanje glede problematike jih veseli

Kot pravijo uršulinke, je vprašanje brezdomcev v središču Ljubljane končno dobilo pozornost ustreznih deležnikov. "Z upanjem pričakujemo to srečanje, ki bo gotovo obogateno s predlogi ministra in njegove ekipe za razrešitev situacije," so poudarile.

Luka Mesec

Luka Mesec

Igor Kupljenik/Bobo

Kot so dodale, del svojih prostorov že 17 let brezplačno namenjajo za uporabo Društvu prostovoljcev Vincencijeve zveze dobrote in njihovemu dnevnemu centru za brezdomce in so še vedno prepričane, da se bo, ob pomoči vseh relevantnih deležnikov, našla rešitev, ki bo sprejemljiva za vse strani.

"Še posebej glede na to, da je nastala situacija plod dolgega procesa, ki se je začel že pred enajstimi leti in nikakor ne predstavlja nenadne in nepričakovane odločitve, kot bi nekateri radi to predstavili v preteklih dneh," so poudarile. Zaradi interesov nadaljnjega razvoja dogodkov v javnosti dogajanja ne bodo komentirale, dokler se ne sestanejo s predstavniki ministrstva, so še sporočile.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord