29. 4. 2022, 15:43 | Vir: STA

Cepljenje proti sezonski gripi tudi v lekarnah?

Profimedia

Ob evropskem dnevu imunologije so v Lekarniški zbornici Slovenije poudarili, da je cepljenje eno največjih dosežkov v medicini, saj temelji na spodbujanju imunskega sistema. Veste, proti katerim boleznim se lahko v Sloveniji cepite?

Zaradi napredka v medicini in farmaciji smo dosegli, da nas bolezni, kot so ošpice, mumps, rdečke, davica, tetanus in otroška paraliza ne ogrožajo več.

"Premalokrat se namreč zavedamo, kako nevarne so bolezni, ki jih učinkovito preprečujemo s cepljenjem," je pojasnila predsednica zbornice Darja Potočnik Benčič.

O cepljenju

Cepljenje je v osnovi postopek, s katerim spodbudimo odziv imunskega sistema. V telo s cepivom vnesemo oslabljene ali uničene bakterije, viruse ali njihove sestavne dele, antigene.

Slednji spodbudijo naš imunski sistem, da izdela protitelesa proti povzročiteljem nalezljivih bolezni. Ob ponovnem stiku s povzročiteljem bolezni se bo imunski sistem tega spomnil in hitro aktiviral protitelesa in celice imunskega sistema, ki bodo to bakterijo ali virus uničili, so pojasnili.

Katera cepiva imamo v Sloveniji?

Poleg obveznih cepljenj v najmlajših letih in pozneje je zelo priporočljivo cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu, gripi, covidu-19 in pnevmokoknim okužbam.

Cepljenje za gripo

Lekarniški farmacevti si prizadevajo, da bi omogočili cepljenje proti sezonski gripi tudi v lekarnah. Tako bi ljudem olajšali dostopnost do cepljenja.

Za vzpostavitev imunosti pri odraslem je potreben en odmerek cepiva, najbolje konec oktobra ali v začetku novembra, so navedli v zbornici.

Imunologija

"Imunologija je v javnosti običajno slabo prepoznana, kljub temu, da je eden od temeljev drugim znanstvenim in medicinskim področjem," je še izpostavila predsednica zbornice.

Imunologija se ukvarja s preučevanjem imunskega sistema za potrebe zdravljenja. Raziskuje fiziološko delovanje organizma, ko je ta zdrav in med boleznijo ugotavlja nepravilnosti imunskega sistema.

Imunski sistem nas varuje pred infekcijskimi boleznimi. "Če deluje nepravilno, lahko to vodi v različne zdravstvene težave, kot so alergije, avtoimunske bolezni in rakava obolenja. Pomen imunologije je prišel bolj v ospredje po izbruhu epidemije covida-19. Pri hitrem razvoju cepiva proti covidu-19 so pomembno vlogo odigrali tudi imunologi," so še poudarili v zbornici.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol