Uredništvo | 21. 2. 2024, 14:56

Težave v državi se kopičijo, predsednik vlade pa na sestanek vabi ... pojočega majorja Ladislava Troho in društvo teoretikov zarot

Žiga Živulovič jr./Bobo/Profimedia/fotomontaža

O čem se bodo z razvpitimi slovenskimi nasprotniki cepljenja pogovarjali v kabinetu Roberta Goloba?

Predstavniki gibanja OPS, ki ga vodi kontroverzni nekdanji major slovenske vojske Ladislav Troha, se bodo pogovarjali v kabinetu predsednika vlade Roberta Goloba, so danes sporočili na družbenih omrežjih.

Društvo, ki je znano predvsem po širjenju različnih teorij zarot, njegovi člani pa med drugim zanikajo obstoj covida-19, cepljenje proti nalezljivi bolezni pa primerjajo z genocidom, je bilo v zadnjih mesecih najbolj aktivno v Facebook skupini Združenje za zaščito interesov prizadetih po cepljenju, kjer so med drugim zbirali denar za odvetnike, s pomočjo katerih naj bi vložili tožbe proti različnim deležnikom.

Žiga Živulovič jr./Bobo

6400 sledilcev in 25 ljudi z domnevnimi težavami

V sklopu svojih aktivnosti so v začetku leta poslali elektronsko pošto tudi v kabinet predsednika vlade. V poslanem sporočilu so se predstavili kot "Odbor Združenja za zaščito prizadetih po cepljenju". Uvodoma so zapisali, da v kabinet predsednika vlade pišejo v imenu "združenih državljank in državljanov" v njihovi Facebook skupini, ki ji je takrat sledilo 5300 ljudi, do danes pa se je število sledilcev povečalo na 6400.

Sodeč po komentarjih, ki se pojavljajo v skupini, in glede na naravo društva, ki je skupino ustanovilo, se sicer zdi, da velik delež aktivnih članov skupine ni prejel cepiva proti covidu. Na to kaže tudi dejstvo, da je ustanoviteljem skupine kljub agresivnemu novačenju uspelo le s težavo zbrati 25 ljudi, ki naj bi bili prizadeti po cepljenju.

Državo bi tožili zaradi mogoče škode

Kot je razbrati iz dopisa, ki so ga po navedbah v skupini poslali odvetniku Dragutinu Mikši, s katerim naj bi se pogovarjali o možnosti pravnega zastopanja, pa se tudi pri teh 25 ljudeh škoda na zdravju po cepljenju ne kaže v resnem in trajnem zmanjšanju življenjskih funkcij.

V društvu namreč Mikšo (ki se na njihova sporočila sicer ni več odzival) sprašujejo, ali bi jim lahko pripravil univerzalno odškodninsko tožbo "zaradi možne in upravičeno pričakovane škode, strahu, zaradi medicinsko znanstvenega poskusa, v katerega so bili ti ljudje pahnjeni, brez, da bi pred tem podali svobodno privolitev po ustni in pisni poučitvi".

V društvu Ladislava Trohe, kjer so prepričani, da je šlo pri cepljenju za medicinski poskus, bi torej državo za odškodnino tožili zaradi mogoče (in ne dejanske) škode, ki je po njihovem upravičeno pričakovana. Dejanskih dokazljivih zdravstvenih posledic, povezanih s cepivom, pri tem sploh ne omenjajo

Bobo

O množičnosti ne duha ne sluha

V elektronskem pismu Robertu Golobu so zapisali tudi razlog srečanja: "Da se dogovorimo, kako nam boste vsem, ki trpimo zaradi negativnih posledic po cepljenju zoper covid-19, lahko pomagali."

Čeprav se je do danes izkazalo, da med njimi ni veliko takšnih, ki bi zaradi cepljenja imeli resne zdravstvene težave, so v pismu predsedniku vlade zapisali, da "bi bilo treba "glede na množičnost problema takoj prioritetno sistemsko urediti posebno zdravstveno oskrbo za vse prizadete po cepljenju."  

Svoje trditve, da naj bi šlo za zelo velik problem, so podkrepili s povezavo do videoposnetka mednarodne konference nasprotnikov mRNA cepiv, ki jo je v hrvaškem Saboru organizirala hrvaška desičarska parlamentarna stranka Domovinsko gibanje. Na dogodku so nastopili številni predavatelji vprašljivega slovesa, med njimi kontroverzni ameriški zdravnik Ryan Cole, ki je znan tudi po tem, da je bolnikom s covidom predpisoval ivermektin.

Sestanek z ugledno mikrobiologinjo

Po skoraj dveh mesecih so v društvu Ladislava Trohe odgovor iz kabineta predsednika vlade vendarle dočakali. Odgovorila jim je mikrobiologinja Metka Paragi, ki je zapisala: "V Kabinet predsednika vlade RS dr. Roberta Goloba smo prejeli vašo prošnjo za sestanek. Predsednik vlade je zelo zaseden, zato vas bom sprejela jaz, dr. Metka Paragi."

Bobo

Kdaj bo sestanek, zaenkrat še ni znano. Ali bodo glasni nasprotniki cepljenja, ki so v času epidemije več kot tri mesece protestirali pred stavbo nacionalne televizije, našli skupen jezik z izkušeno mikrobiologinjo, ki je bila 30 let zaposlena v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, pa bo ravno tako pokazal čas. 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord