11. 2. 2024, 18:00 | Vir: STA

V Cerknem so ga spoznali za krivega in ga obsodili na smrt!

Facebook Laufarija Cerkno/Saso Tusar

Glavni trg v Cerknem je popoldne kljub slabšemu vremenu ponovno oživel s tradicionalno Laufarijo, na kateri Pusta z branjem obtožnice obsodijo na smrt. Pust simbolizira zimo in vse slabo, kar se je zgodilo v zadnjem letu, zato mora umreti, da bi se v deželo vrnili pomlad in obilna letina.

Laufarija s pustno obsodbo, ki jo vsako leto na pustno nedeljo pripravlja Društvo Laufarija Cerkno, je pustni običaj, ki po mnenju strokovnjakov izhaja še iz poganskih obredov, cerkljanski laufarji pa sodijo med najbolj prepoznavne šemske skupine na Slovenskem.

Cesarsko kraljeva sodnija je tudi na današnji pustni obsodbi Pusta javno obtožila za vse neumnosti, pregrehe, nadloge, nezgode, ki so se zgodile od prejšnjega pusta sem na Cerkljanskem ter v bližnji in daljni okolici, za slabo vreme, še slabše ceste, politične zdrahe in domače razprtije lokalno in globalno.

Pustna obsodba, kalamuon, kot jo imenujejo domačini, je bila dolga več metrov ter napisana in prebrana v cerkljanskem narečju. Ta hudomušno, skozi prizmo satire in humorja izpostavi nekatere dogodke v Cerknem, Sloveniji in tudi drugod po svetu, z njo pa pustna sodnija vsako leto nastavi ogledalo kraju, njegovim ljudem, ožji in širši okolici. Predvsem za domačine je to glavna tema pred- in popustnih pogovorov, kar vsebino obtožnice in Laufarijo ohranja aktualno tudi v današnjem času.

Pustu so sodili v prisotnosti celotne laufarske družine, ki šteje 25 likov in 26 mask, saj je ena maska dvojna, predstavljajo pa like, ki simbolizirajo človeške napake ali slabosti, socialni sloj ali krajevnega posebneža. Njihove maske, larfe, kot jim pravijo domačini, so izdelane iz lipovega lesa, le ena iz kože. Številni kostumi so iz naravnih materialov.

Facebook Laufarija Cerkno/Tine Venko

Kar tri med njimi člani laufarske družine vsako leto izdelajo na novo, tudi Pusta, ki je iz mahu. "Letos smo ga začeli delati novembra, ko smo nabrali mah, potem smo mah posušili, da ni preveč težak, zatem smo naredili kepe in jih šivali na obleko. Ko je kostum skupaj s klobukom dokončan, lahko tehta tudi do 80 kilogramov," je pojasnil predsednik Društva Laufarija Cerkno Tomaž Lahajnar.

Kostum Ta smrekovega je narejen iz malih smrekovih vejic, Ta bršljanovega, ki je poleg Marjetice znanilec pomladi, pa sešit iz več kot 10.000 bršljanovih listkov, šivanje lahko traja tudi tri do štiri tedne. Med liki so tudi Ta star, ki je gospodar laufarske družine in edini govoreč lik, Ta tirjest, ki skrbi za red in mir, Ta žleht, Ta slamnat in Ta kožuhov.

Facebook Laufarija Cerkno/Tine Venko

Usmrtitev pusta se bo po tradiciji zgodila na pustni torek, ko bodo laufarji že dopoldne v Cegovnici, kjer imajo svojo "posest", odkopali že lansko leto zakopan bot, drvarsko kladivo, popoldne pa se bodo zopet vsi v sprevodu odpravili na Glavni trg.

"Ko porota Pusta spozna za krivega, ga sodnik ponovno obsodi na smrt, Ta star izvrši eksekucijo z udarcem Pusta z botom po glavi. Pust pade na lesen voz, zatem ga Ta terjasti odpeljejo neznano kam," je pojasnil podpredsednik Društva Laufarija Cerkno Miha Bavcon. V Cerknem Pusta ne pokopljejo, ne sežgejo ali utopijo, ampak preprosto izgine in se naslednje leto spet pojavi. Obred zaključijo z žalostno-veselo pesmijo Ta kapcinarsko, ob kateri se laufarji najprej od žalosti mečejo po tleh, v veselem delu pa skačejo v zrak, kar izraža hkrati žalost in veselje ob koncu laufarije v Cerknem.

Facebook Laufarija Cerkno/Tine Venko

Nosilec šemske tradicije v Cerknem ostaja fantovska skupnost, ki skrbi za ohranjanje običaja v čim bolj izvirni obliki, obnovo kostumov in naličij. Larfe, obleke in pripomočki niso bili nikdar last posameznika ali družine, temveč "laufarske skupnosti". Ukoreninjenost tradicije je globoka, kot je močna sporočilnost cerkljanskega pustnega običaja. Prepoznali so jo tudi na državni ravni, saj je bila leta 2012 vpisana v register nesnovne kulturne dediščine, leta 2014 pa z vladnim odlokom razglašena za nesnovno kulturno dediščino državnega pomena.