30. 5. 2022, 16:04

Češnje letos za vsakogar! Poglejte, kje v Sloveniji jih boste lahko pojedli največ

Praznik češenj/Facebook
Češnje letos za vsakogar! Poglejte, kje v Sloveniji jih boste lahko pojedli največ (foto: Praznik češenj/Facebook)

Slovenski pridelovalci letos povzdigujejo svojo letino. Kljub neugodnim vremenskim razmeram naj bi bila ta mnogo boljša, kot lani. 

Konec tedna se v Goriških Brdih začenja letošnji praznik češenj. Letos bo znova potekal na različnih lokacijah v Goriških Brdih. Organizatorji so želeli ohraniti nabor prireditev, ki pritegnejo večje število ljudi, vendar ne tako množično kot pred leti. Ob tem pa obljubljajo veliko češenj, ki so letos po dveh slabših sezonah znova dobro obrodile.

"Letošnja letina češenj je popolno nasprotje lanske, je količinsko močna in suha, češnje so obrodile nadpovprečno dobro," je na novinarski konferenci v Vedrijanu povedal sadjar Matej Drnovšček.

Težave je pridelovalcem, tako kot v Vipavski dolini, sicer prav zadnji konec tedna povzročil močen veter, ki je precej poškodoval tiste češnje, ki so bile zrele.

"Vendar te sorte češenj, ki prihajajo, ki bodo zrele v tem tednu, bodo lepe in zdrave. Češenj je dovolj in mislim, da jih bo tudi za praznik ogromno," je še povedal Drnovšček. Pričakuje, da bodo sadjarji letos nabrali okrog deset ton češenj na hektar sadovnjakov.

Profimedia

Kakšne so cene slovenskih češenj? 

Cene za kilogram češenj pri sadjarjih v Goriških Brdih dosegajo od pet do šest evrov. Trenutno to sadje na debelo odkupuje le en odkupovalec, področje ni dobro urejeno.

Med epidemijo je veliko kupcev prihajalo po češnje na kmetije, tako je ostalo tudi letos, je poudarila direktorica Zavoda za turizem, kulturo, mladino in šport (ZTKMŠ) Brda Tina Novak Samec. Kot je dodala, se kupci, ki enkrat poskusijo sveže domače češnje, ponovno vračajo.

Obeležili bomo tudi praznik češenj 

Praznik češenj, ki je tudi občinski praznik, bo letos potekal že 56. leto. Pripravljajo številne športne, kulturne in tradicionalne družabne dogodke. Med njimi je Novak Samčeva izpostavila kolesarski maraton češenj, za katerega je po dveh letih premora veliko zanimanja. Na 108 kilometrov dolgi trasi od Ljubljane do Dobrovega pričakujejo več kot 1000 kolesarjev.

Nedeljsko dogajanje se bo začelo s pohodom od češnje do češnje ter popoldansko povorko vozov s prikazom briške tradicije. Seveda ne bo manjkalo številnih prodajalcev češenj, ki jih bodo obiskovalcem dogajanja ob koncu tedna ponujali ob cestah.

Brda v tem času obišče veliko turistov, nočitvene kapacitete so skorajda polne, je še povedala Novak Samčeva. Vračajo se tudi tuji obiskovalci, med katerimi je trenutno veliko Belgijcev in Avstrijcev.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.